pixel

Спорове за новия облик на ул. ”Богориди” в Бургас

Спор за това как да изглежда централната улица „Богориди“ разбуни страстите в Бургас.
Според Инициативен комитет от архитекти и художници, автентичният дух на емблематичната улица се губи и на нея властва кич, характерен за Ориента.

Те искат ограничаване на пластмасовите реклами, скриване на външните тела на климатиците и уеднаквяване на тентите на заведенията.

Търговците пък репликират, че пластмасовите пана на магазините им привличат клиенти и че плащат достатъчно високи наеми за уличната си търговия по „Богориди“, за да я практикуват както решат, че е правилно за тях.

„Дилемата е – дали да бъдем консервативни към запазване на класическия образ на града от 30 години на 20 век, или подвластни на максимата „градът трябва да се развива“ трябва да търсим непрекъснатата промяна. Най – вероятно балансът е някъде по средата“, коментира Митко Иванов, председател на Дружеството на художниците в Бургас и любител историк, който проучва миналото на града.

Иванов счита, че при всички положения началото на компромиса е опазването на класическия и добре известен на бургазлии облик на „Богориди“. От това търговците ще спечелят. Ако все пак малцина от тях си мислят, че затуляйки красивите сгради, които създават неповторимата атмосфера, те някак си ще спечелят някой лев повече днес и утре, те в крайна сметка ще изгубят много.

Визията на централната улица „Богориди“ ще бъде обсъждана днес в Комисията по туризъм към Общинския съвет в Бургас.

dir.bg

Може да харесате още...