pixel

Стълбище от прешлени

Вдъхновен от гръбнака на кита, Andrew McConnell създава Vertebrae Staircase – не просто мимикрия на органична форма, а по скоро изследване на структурното оформяне. Голям обем от проектантската работа е концентриран в усъвършенстване основния компонент или прешлен, който се съчетава с всички останали, формирайки единен гръбначен стълб, свързващ двата етажа. Тези стабилно свързани прешлени създават твърда и самоносеща се структура.
Външната повърхност се състои от няколко слоя здрав фибро композитен материал, докато вътре са основните структурни елементи. Прешлените са съчленени чрез използването на стоманени фитинги и заключени помежду си със стоманени игли. Когато всички връзки са осъществени, непрекъснати структурни спирали преминават през всеки прешлен на парапета и до всяко стъпало, подсилени от структурна пяна и мрежа от стоманени пръти.
На етажите са закотвени стоманени пластини, свързани с леко модифицираните горни и долни прешлени. Освен това няма скрити опори като Vertebrae Staircase е проектирано да действа като единен структурен елемент, понасяйки натоварванията на използващите го и прехвърляйки тези сили към плочите на пода. Стабилните връзки в подовите плочи, комбинирани с връзките между прешлените позволяват на стълбището успешно да се противопоставя на усукването и ротационните сили, неизменно свързани с конзолния характер на спиралата и стъпалата.

arhitektura.bg

Може да харесате още...