pixel

Строителят на висящ мост на Дарданелите се избира между 24 фирми

Проектът на Турция за строеж и управление на висящ мост над пролива Дарданели е привлякъл интереса на 24 компании и изборът на изпълнител ще се направи в търг, който ще се състои в четвъртък и по-късно през деня ще бъде обявено името на победителя. Това предаде Ройтерс, позовавайки се на служител от министерството на транспорта.

Цената на проекта е 10 милиарда турски лири (2,62 милиарда долара). Мостът ще свързва градовете Лапсеки и Гелиболу в северозападната провинция на Чанаккале.

През октомври 2016 турският премиер Бинали Йълдъръм заяви, че азиатски и турски фирми са проявили интерес към строежа на дългото 3.7 км съоръжение. Мостът ще се нарича „Чанаккале 1915“, а изграждането му се планира да започне на 18 март тази година, когато се чества годишнината от битката при Галиполи по време на Първата световна война. Това – една от последните победи на Османската империя.

По думите на премиера строежът на моста ще отнеме около пет години.

Това е поредният амбициозен инфраструктурен проект, който предстои да бъде реализиран при управлението на президента Реджеп Тайип Ердоган. През август бе открит и един от най-големите висящи мостове в света над Босфора в Истанбул, напомня агенцията.

mediapool.bg

Може да харесате още...