pixel

Строят висотехнологичен център в Пловдив

В Пловдив беше направена първа копка на високотехнологичен център, който ще осигури нови 1500 работни места.

В присъствието на кмета на Пловдив инж. Иван Тотев водещата IT компания SIBIZ направи символична първа копка на 10-етажния технологичен център в новото сити на Пловдив – кв. “Гладно поле”.

Теренът е с площ 4112 кв. м на бул. “Санкт Петербург” 97, и беше закупен на търг от община Пловдив през 2015 г. Прогнозната инвестиция в проекта възлиза на около 15 млн. лв.

“Близо 1500 специалисти се предвижда да работят във високотехнологичната офис сграда”, каза инж. Роди Дервишев, представител на компанията инвеститор, цитиран от gradat.bg.

SIBIZ Technology Center включва широко форматни офиси клас А, конферентни и тренировъчни зали за семинари и обучение на IT специалисти.

Разгънатата застроена площ е 18 000 кв. м. Сградата се състои от две огледални 9-етажни тела и едно ниско 3-етажно тяло, с общ подземен паркинг за 120 коли.

Проектът за офис сградата е разработен от “КоБ Проект” с водещ проектант арх. Константин Божков. Съвременни архитектурни решения и иновативни сградни технологии са интегрирани в новия технологичен център.

До края на 2017 г. се планира да бъде завършен грубия строеж на 30-метровата сграда, който се изпълнява от строителна фирма “Ва и Ми”.

Българската компания с калифорнийски корени SIBIZ, развива дейност в България вече 11 години.

“Ние сме фирма, директно свързана със Силиконовата долина, което ни дава възможност да се занимаваме с развойна дейност в областта на high-end интегрални системи с приложение в компютри, лаптопи, смартфони и други IP продукти”, коментира инж. Роди Дервишев.

Фирмата има установени традиции и стратегически партньорства с водещи университети и академични общности с цел практическо обучение и стажантски практики на бъдещи инженерни специалисти.

“Това не е поредният бизнес проект за офис сграда, която да се отдава под наем на IТ компании. Говорим за вече изградила се и наложила фирма със служители и експертиза, която инвестира в собствена сграда, като е решила да гарантира бъдещото си разрастване в нашия град. Такава инвестиция се прави след много задълбочен анализ и е показател дали Пловдив е добро място за живот и за правене на бизнес”, коментира кметът на Пловдив инж. Иван Тотев.

“Надявам се примерът на Sibiz да бъде последван от други фирми, които са разбрали, че в Пловдив може да се планира дългосрочно и си заслужава да се инвестират средства”, подчерта той.

Кметът на Пловдив припомни, че за изграждането на нова инфраструктура в зоната на “Гладно поле” са предвидени 9 млн. лв. по оперативна програма “Региони в растеж”, като се очаква проектните предложения да бъдат приети до края на годината.

dir.bg

Може да харесате още...