pixel

“Струма” ще е готова до 2020 г., ако строежът не се забави умишлено

Struma

Отлагането на проекта за Кресненското дефиле на магистрала “Струма” ще доведе до катастрофални последици, обрича го да не бъде изпълнен. Това не е заплаха, заяви шефът на агенция “Пътна инфраструктура” Лазар Лазаров във вторник, коментирайки напредъка на проекта за двата пътя през пролома.

Според източния вариант, който е най-консенсусен, едното платно – от София към Гърция, ще е по сегашното трасе, а обратното – от Гърция, ще се изкачва към Кресненското плато и ще заобикаля пролома

За неизпълнението на даден проект рано или късно сметката трябва да се плати, каза Лазаров и даде пример с АЕЦ “Белене”. “Тук мащабът е много по-голям и сметката е много по-голяма. Неизпълнението на последния участък на “Струма” и незавършването на автомагистралната отсечка ще докара санкции – възстановяване на парите за целия аутобан, които са за над 1 млрд. лв., и отделно да се търсят средства със собствени сили да изградим ново трасе”, коментира Лазаров.

Този участък от пътната ни мрежа е на първо място по брой на концентрация на пътнотранспортни произшествия, каза още той.

Според пътния шеф до 2020-2021 г. историческият участък, за който от 16 години се лутаме, може да бъде построен.

За тези 16 г. над 100 души са загинали при катастрофи в Кресненското дефиле, апелираме за бързото строителство на участъка. Това каза Николай Иванов, председател на Българската браншова асоциация “Пътна безопасност”. Така той потвърди и данните на в. “24 часа” отпреди седмица.

Камарата на строителите подкрепя разработвания от пътната агенция проект за разделяне на движението през Кресненското дефиле, каза шефът ѝ Светослав Глосов. Декларация в подкрепа на проекта подписаха представители на 7 браншови пътни асоциации, 7 неправителствени и екологични сдружения и академичните среди – БАН, Университетът за архитектура, строителство и геодезия и Минно-геоложкия университет.

24chasa.bg

 

Може да харесате още...