pixel

Топлоизолация от слонска трева

ISOCALM

Pennisetum purpreum, по-известна с разговорното си име слонска трева, се използва главно в Африка за покриване на къщи от кал. Тъй като строителните материали от възобновяеми суровини печелят все по-големи пазарни дялове, производителят Isocalm от Шорндорф се е специализирал в топлоизолационни панели, направени от слонска трева. Панелите се използват като мазилка за външна и вътрешна изолация на стени.

ISOCALMСлонската трева се отглежда и преработва в Африка и се транспортира в контейнери до Европа. Тревата се събира на ръка и след това се транспортира с магарешки каруци за по-нататъшна обработка. Стъблата се нарязват, напластяват се равномерно, пресоват се като рогозки, зашиват се с юта и се залепват.

Изолационните плоскости могат да се произвеждат с дебелина от 50 до 140 мм и с размери 50 x 100 см. Монтажът е сравнително лесен: рогозките могат да се изрежат до желания размер с ъглошлайф и след това да се залепят по цялата повърхност от вътрешната страна на стената, за предпочитане с глинен хоросан. За външна изолация се използва варов разтвор. Тогава е необходимо допълнително закрепване с дюбели.

Панелите трябва да се полагат плътно, за да се избегнат кухини и по този начин топлинни мостове. Поради своята отвореност за дифузия, материалът може да абсорбира влагата, да я отделя отново след време и така да гарантира добър вътрешен климат. Поради хетерогенната структура стойността на топлоизолацията може да се определи само чрез метода Greenteg. При дебелина 50 мм се постига U-стойност от 0,68 W/m2K, при 100 мм –  0,35 W/m2K.

Може да харесате още...