pixel

Църква от средата на века се превръща в библиотека в Квебек

Когато Жан Мари Рой построява църквата „Св. Денис Дю Плато“ в Квебек през 1964 г., постройката е модерна чудо. По това време почти 90% от жителите на Квебек редовно посещават църква. Днес това правят едва 8%. Църквите губят своята роля и из целия регион биват преобразявани. Някои се превръщат в звукозаписни студиа, други в домове. Тази е превърната ве библиотека. Това е една прекрасна демонстрация на адаптивната повторна употреба на сграда от средата на века за по-съвременни приложения.

Мнозина тук биха казали, ама то и библиотеките скоро няма да са нужни. За разлика от църквите обаче в Квебек използване на библиотеки всъщност се увеличава – и из цяла Северна Америка, тъй като те се адаптират към компютрите и други модерни технологии. Така че сега това е библиотека „Моник Коривьо“ – наречена на името на авторка на прочутите детски книги от Квебек.

Играеки с прозрачността и отраженията,архитектите са поиграли смело и с цветовете, отразявайки жизнените, ярки цветове, типични за сградите от 1960-те.

greentech.bg

Може да харесате още...