Централата на Bloomberg в Лондон бе обявена за най-добрата нова сграда във Великобритания

Европейската централа на Bloomberg в Лондон бе обявена за най-добрата нова сграда в Обединеното кралство, спечелвайки наградата RIBA Stirling за 2018 г. Журито е било единодушно в решението си да присъди престижната награда на проекта, определяйки го като реализация, която се случва „веднъж на поколение“.
Това е най-голямата каменна сграда в Лондон след катедралата „Сейнт Пол“ от 1675 г. и най-съвременният проект, който разширява границите на научните изследвания и иновациите в архитектурата. След години на систематични изследвания Foster + Partners стигат до радикално преосмисляне на стандартния формат за офис в града и разработват новаторски системи, които го превръщат в най-устойчивата офис сграда в света.

Със своите 1,1 милиона кв. м. сградата заема цял блок в града и осигурява работни места за 4 000 служители. Bloomberg се състои от две сгради, свързани с мост, които са разположени от двете страни на новосъздадено обществено пространство. То възстановява древен римски път, който първоначално е минавал през обекта.

Въпреки че първоначално Foster + Partners получават разрешение да проектират над два пъти по-висока сграда, централата Bloomberg е в много по-подходящ мащаб – на скромните десет етажа – и търси диалог с града, който я заобикаля.Това е сграда на контрасти: сдържана и елегантна отвън, с динамичен интериор с отворен план, който насърчава сътрудничеството в работата на глобалната финансова информационна компания.

За разлика от повечето офиси с голямо централно ядро, изградено от асансьори и стълбища, тук хората формират ядрото на сградата.

Всеки преминава през приемното фоайе, преди да бъде вкаран във „Vortex“ – драматично пространство с двойна височина, създадено от три извити дървени обвивки. Оттук високоскоростните лифтове отвеждат директно до шестия етаж в „Pantry“ – голямо кафене с изглед към града. Висока бронзова рампа от 210 метра, достатъчно широка за импровизирани разговори, без да се пречи на потока от хора, свързва офисните етажи. Работните пространства са групирани в широки отворени етажи, изпълнени с новаторски технологии, включително многофункционални тавани, снабдени с 2,5 милиона полирани алуминиеви „венчелистчета“, които регулират акустиката, температурата и светлината.

Bloomberg е призната за най-устойчивата офис сграда в света. Изследванията и технологичните експерименти на Foster + Partners водят до новаторски системи за енергия, осветление, вода и вентилация, които използват отпадъчните продукти, реагират на външната среда на сградата и се приспособят към степента на заетост на офисите. Тези системи са принос в дизайна на бъдещите офиси през следващите години.

Вижте също...