pixel

Централна гара в Пловдив с нов покрив до Нова година

Централна гара ще има нов покрив до Нова година. Ударната работа по подмяна на покритието започна през уикенда.

Дървената основа ще бъде изцяло обновена, а след това върху нея ще бъде поставена прахово боядисана пластифицирана ламарина, която ще бъде с цвета на оригиналния покрив на старинната сграда.

Между тях ще има парозащитно фолио, което да предпазва ламарината от конденз. Гаранцията на съвременните материали, които се използват, е минимум 20 години.

За съжаление изпуснахме летния сезон, когато е най-подходящо да се подменят покривни конструкции, но едва сега получихме положителното становище на проекта от Министерството на културата, заяви Стоян Димитров – представител на консорциума ДЗЗД „Железопътна гара-Пловдив“.

Идеята е покривната конструкция да се разкрива на части, за да може още на следващия ден да има възможност да се покрие при влошаване на времето. Всеки дъжд ще забави ремонта, но все пак строителите се надяват да приключат работа до два месеца.

След като покривът бъде изцяло подменен, ще започне работа по фасадата. Отгоре има наслоена много пепел и мръсотии с годините и решихме, че това е по-правилното решение, допълни Димитров.

Ще има подмяна на дограмата, като новата ще бъде от ПВЦ със същия растер като на оригиналната фасада. Очакванията са това да се случи догодина.

Предгаровият площад вече е осветен с нови паркови лампи, които са ефектни и красиви. Цялостната му реконструкция е съгласувана с Института на паметниците за културата заради старинната сграда на жп гарата.

Проектът включва и реставрация на Царската чакалня, която ще възстанови някогашния блясък на помещението.

Инвестициите, които трябва да направи концесионерът ДЗЗД “Железопътна гара – Пловдив”, са в размер минимум на 13,5 млн. лв.

marica.bg

Може да харесате още...