Тухлена фасада с награда за дизайн

Behet Bondzio Lin Architekten

Архитектурната фирма Behet Bondzio Lin Architekten проектира тухлена фасада, която сякаш се движи като плат. Фасадата е предназначена за сградата на Асоциацията на северозападната немска текстилна и шивашка промишленост и успешно показва концепцията на постройката.

Behet Bondzio Lin Architekten

Дизайнът е вдъхновен от статуята на Бетовен от Макс Клингер. Тази статуя изобразява седналия Бетховен с плат, покриващ краката му. Въпреки, че статуята, включително и тъканта, е изработена от масивен камък, дизайнът е толкова експертно изпълнен, че платът изглежда лек и ефирен.

Behet Bondzio Lin Architekten

Архитектурната фирма използва седем различни вида тухли в различни цветове. Всяка от тях е разположена така, че да образува привидно движещата се фасада, благодарение на играта със светлина и сянка.

Behet Bondzio Lin Architekten

За тази фасада за използвани общо 74 000 клинкера по поръчка, всеки от които е предварително подреден в компютърна програма за създаване на растера за желания ефект.

Behet Bondzio Lin Architekten

Сградата е оградена от трите си страни, с изключение на северната, където светлината влиза през стъклени панели. Дизайнът на студиото спечели Deutscher Ziegelpreis за 2019 г.

Вижте също...