pixel

Тухлените иновации на XXI век

Невероятната способност на тухлите да съхраняват топлина ги прави предпочитани от много хора. В тухлените къщи, като правило загубите на топлина са по – малко, а звукоизолацията е много по – добра, отколкото в панелните многоетажни сгради. Старите тухлени печки например могат да запазят топлината в къщата до два дни. Храната, приготвена в тухлена пещ, се оказва особено вкусна, заради пушека от дървата и способността на тухлите да издържат на много високи температури.

Тухлените иновации на XXI век също са много интересни. Например, съществува взаимозацепващ строителен материал, който наподобява детски строителен конструктор. Такива тухли могат да бъдат зидани с висока скорост и от немного квалифицирани работници. Разтвор не е нужен, използва се студоустойчиво лепило за фасадни панели. Нужно е много по-малко от нормалното от циментовата смес и не е необходимо да се контролира дебелината на шева.

А в Холандия, например са измислили най-необичайните тухли в света. Те се зидат една върху друга без нито една капка от разтвора. Целта е да се избегнат некрасивите фуги между тухлите и да се постигане монолитна фасада. Използва се един скрит механизъм за закрепване с помощта на стоманени скоби. Въпреки това, той се прилага само за облицовка на сгради.

 

Може да харесате още...