Тухли от строителни отпадъци

drywall-bricks

Екип от щатския университет във Вашингтон разработи система за сухо строителство, разработена на базата на евтини строителни отпадъци. Сухото строителство с гипсокартон е повсеместна практика за изграждане на вътрешни стенни облицовки, която е рентабилна, но този материал е много разточителен при инсталиране. Той също така съставлява около половината от нерециклираните строителни отпадъци. Когато материалът се изхвърля в депа, бактериите в почвата разлагат гипса и се образува вреден газ.

drywall-bricks

Блоковете, разработени от екипа на Държавния университет на Вашингтон, се състоят от 80% отпадъци от сухото строителство и свързващо вещество, направено от промишлени странични продукти. Това е по-евтин начин за рециклиране на гипса в сравнение с другите методи за рециклиране.

drywall-bricks

Така създадените тухли са водоустойчиви и са по-леки от конвенционалните тухли или бетонни блокове. Те също така осигуряват и по-добра изолация. Изследователите си партнират с местни изпълнители, за да се справят с отпадъците, а студентите по архитектура използват преса, за да изградят блоковете, които приличат на тухли. Тази строителна иновация спечели наградата R + D за 2019 г. на списанието Architect.

Вижте също...