pixel

Учебен център в Хонконг е направен от стари корабни контейнери и бамбук

Министерството на архитектурните услуги в Хонконг наскоро превърна един неизползван паркинг в зашеметяващ образователен център. Зеленият проект „Обществена зелена станция“ прилага на практика тяхната стратегия за управление на отпадъците, известна като „на първо място – намаляване на отпадъците“. Модулната постройка е изградена от корабни контейнери и спасени материали. В съвременен китайски стил архитектите са смесили индустриалния облик с естествени бамбукови екрани, които изглеждат красиво и изпълват всяко помещение с естествена светлина и бриз.

„Обществена зелена станция“ е построен като временна конструкция, която да подслонява изложения и семинари, популяризиращи важността на рециклирането. Постройката се състои от съвкупност от затворени, отворени и полу-отворени пространства, изградени на модулен принцип, осигурявайки гъвкавост на пространствата. Нейният ориенталски стил, зелената градина, отвореният план и закритите веранди събират хората заедно и създават прохладен оазис в сърцето на индустриалната зона.

Контейнерите са боядисани в черно, а за настилките са използвани втора употреба плочки и павета. Рециклирани са и мебелите в центъра, а екраните са направени от бамбукови стебла. Това не само създава съвременен вид с елемент на традиционна народна архитектура, но и осигурява много слънце и чист въздух в помещенията, като се избягва необходимостта от климатизация. През зимата пък, когато времето е по-студено, малките самостоятелни стаи и залички остават топли благодарение на стъклопакета от нискоемисионно стъкло, което не позволява на топлината да избяга навън.

greentech.bg

Може да харесате още...