pixel

Употреба на VR в обезопасяването на строителни обекти

construction

Две са основните направления, в които виртуалната реалност намира приложение в обезопасяването на строителни обекти. Едното е свързано с обучението на работниците, а другото – с обхождането и оценяването на безопасността на обектите.

И в двата случая функциите на VR са много. 

Когато се отнася до обучение на присъстващите на строителната площадка, виртуалната реалност позволява инструктажът да се извърши в среда, близка до реалната, но без опасностите свързани с реални симулации на рискови сценарии. Така инструкторите могат да представят мерките за безопасност в различни симулации, които пък са лесно достъпни от виртуална датабаза.

Освен това, по-развитите софтуери комбинират виртуална и добавена реалност, така че виртуални обекти могат да бъдат “манипулирани”, позволявайки по-реалистичното представяне на разнообразни среди и сценарии.

Въпросът с мобилността също е от голямо значение. Разчитайки на виртуална реалност обученията по практики за безопасност на строителни обекти не са зависими от местоположението на инструкторите или на инструктираните.

Другата основна роля на виртуалната реалност в строителната безопасност е свързана с обхождането на обектите.

Създаването на детайлна представа за потенциалните рискови зони не само по време на работа, но и преди началото на проекта е отговорна, но трудоемка задача. Особено когато се извършва на големи обекти, инспекциите са зависими от редица фактори като налично време, мащаб на проекта и дори климатичната прогноза.

С помощта на VR и високо резолюционни камери подобни обхождания стават по-детайлни, също така позволявайки повторна ревизия на архивираните кадри. На базата на подобни записи и чрез съществуващите мощни графични инструменти пък може да се създаде прецизна репрезентация на обекта, която да бъде адаптирана според развитието на проекта.

Какво се предлага на пазара?

rabota

Въвеждането на виртуална реалност в работната среда на строителните обекти не е просто футуристична инициатива, а напълно реална практика, с която се занимават както частни фирми, така и изследователски институти.

Trimble е калифорнийска компания, която предлага индустриални решения за свързване на дигиталния и физическия свят. Фирмата обслужва индустрии като транспорт, земеделие и строителство. Една от многото разработки на Trimble е именно в използването на дигитални реалности за визуализация на строителни обекти.

За ползите от виртуалната реалност в обученията по безопасност пък свидетелства проект на 3M, който съществува вече няколко години. От компанията създадоха няколко обучителни модула свързани със защита от падания, добри практики при работа на високи обекти и демонстрации на заваръчни техники.

Ролята на VR в обезопасяването на строителни обекти привлича вниманието и на образователни институции. В едно подобно проучване израелски институти провеждат обучение по безопасност сред 66 строителни работници, половината от които получават конвенционално обучение, а другата половина-чрез виртуална реалност. Заключението на изследователите е, че “въвеждането на VR в обучението по строителна безопасност е силно препоръчително”.

VR като образователен инструмент

rabotnik

Виртуалната реалност отвори нови хоризонти в много индустрии като пазарни лидери от ранга на Sony и PokerStars от години използват VR за своите продукти, а наскоро една от водещите академии по таекуондо в Сеул също въведе технологията, за да донесе на посетителите си нови изживявания.

Макар виртуалната реалност да се радва на широка популярност в развлекателната индустрия, предимствата на тази технология се разпростират отвъд развлечението. Позитивите от прилагането на VR при обучение са ключови за ефективното предаване на съответния материал.

Един такъв плюс на VR е, че средата, която създава, привлича вниманието на инструктираните повече отколкото конвенционални методи като графики и презентации. “Впускането” в триизмерен, макар и виртуален свят, както и паралелът с компютърни игри активират съзнанието по начин, който е по-близък и по-познат до реалнот. Това от своя страна прави съдържанието по-достъпно, тъй като не изисква абстракции присъщи на по-традиционни методи на обучение.

Разбира се виртуалната реалност може и обикновено съществува в комбинация с други модерни технологии. Шлемове за виртуална реалност могат да визуализират изображения от високо резолюционни 360 градусови камери. VR може да се комбинира и с други “реалности” като добавената реалност, за да се получи т. нар. “смесена реалност, която позволява виртуална интеракция с реални предмети.

Не на последно място, мобилността на системите за виртуална реалност правят обучението достъпно както от физическа гледна точка, така и от финансова. В конкретния случай с обучението по безопасност на строителните обекти например симулации във виртуална реалност могат да спестят доста разходи, тъй като позволяват неограничена повторяемост на разнообразни сценарии без допълнително оскъпяване каквото има при провеждането на реални симулации.

Може да харесате още...