pixel

Увеличава се търсенето на имоти в Бургас

Burgas

Търсенето на имоти в Бургас се е повишило с около 15-20% през първото тримесечие на годината. Със същия процент са се увеличили средно и цените на жилищата.

Причината е по-малкото предлагане и по-голямото търсене, каза за „Фокус”  Рени Минчева, председател на Националното сдружение „Недвижими имоти”- Бургас.

„Българите имат сериозен ресурс на депозити и предпочитат да ги инвестират в имот, който ще носи добра годишна доходност, ако се отдаде под наем. По този начин парите се запазват в имота и има доходност на средствата върху сумата”, обясни Минчева.

Според нея, пазарът на недвижими имоти в Бургас за първото тримесечие от годината е изключително активен. Тенденцията от миналата година се запазва за усиленото търсене на имоти и по-слабо предлагане, като според нея, тя ще се запази и за следващото тримесечие.

„Въпреки че има доста нови кооперации, започват нови строежи в комплексите „Изгрев”, „Славейков”, „Възраждане” и „Братя Миладинови”. Това вкара една свежест в пазара за имоти, защото хората имат опция да се включат в строеж, имат избори, когато избират жилища в по-начален етап в строителството, това е огромен плюс”, обясни Минчева.

По думите й, откакто БНБ обяви 0% лихва по депозити, още повече се е засилило търсенето на имоти с инвестиционна цел. Започнали са повече сделки с клиенти, които използват кредити. Причината- добрият процент, който банките предлагат за жилищни кредити.

Предимно търсенето е за покупка на жилищни имоти, като предпочитаните са едностайните, двустайните апартаменти. По-слаб е интересът за търговски площи.

Клиентите търсят имоти най-вече в Централна градска част.

”Нормално е всеки да иска да живее в центъра, но определящ е бюджетът. Хората с по-нисък бюджет избират ж.к „Изгрев”, „Славейков”, „Зорница”.
Хората, които могат да си платят локацията, предпочитат жилища в к-с „Лазур”, някои в к-с „Възраждане”, а други, с по-малки средства, предпочитат к-с „Меден рудник”, каза още Минчева.

dir.bg

 

Може да харесате още...