pixel

В битката за главен архитект на София останаха двама

Здравко Здравков и Влади Калинов продължават в последния етап на конкурса за главен архитект на София. От надпреварата бяха изключени Иван Шишков и Иван Моев.
Това е обявено на сайта на Столичната община.

До интервю са допуснати кандидатите, получили общ резултат не по-малко от “8” – сбор от оценките на представената писмена концепция и защитата й. Това са Здравко Симеонов Здравков с резултат от 8.95 и Влади Иванов Калинов с оценка 8.93.

Не се допускат до интервю другите кандидати, получили общ резултат по-малко от “8” – сбор от оценките на представената писмена концепция и защитата й.

Иван Димитров Шишков е получил 7.10, а Иван Стойков Моев – 6.54, поради което отпадат от надпреварата.

Създателят на архитектурно бюро „Квадра-04“ Здравко Здравков и шефът на строителния надзор на Столичната община Влади Калинов доминираха и в първата фаза на конкурса.

Изненадващото в случая е, че Калинов, когото много спрягаха за най-вероятен наследник на арх. Петър Диков и който получи най-висока оценка при представянето на концепцията си, сега е с 2 стотни зад Здравков. Според член на журито причината е, че Влади Калинов е част от системата на НАГ и на него се гледа по-скептично, пише “Труд”.

Присъствали на защитата на концепцията разказаха пред “Дневник”, че оценяват представянето на Здравков по-високо, защото е имал реформаторски идеи за направление “Архитектура и градоустройство”, което през последните десет години беше управлявано от арх. Петър Диков, срещу когото имаше остри критики.

По време на публичното си представяне през март Здравков предложи обединяване на отделите “Общи устройствени планове” и “Подробни устройствени планове”.

Също така предвижда допълнителни функции на отдел “Благоустройствени функции”. Предлага и три нови отдела – “Анализ и развитие на транспорта”, “Жилищни територии”, “Недвижимо културно наследство”. “Най-важната част е звено за градско и пространствено планиране – пряко подчинено на главния архитект, привлечен състав от външни експерти – постоянен консултативен съвет”, каза тогава той.

В концепцията му е заложен и интернет портал – вътрешен за координация, както и външен, в който ще има и електронни услуги. Предлага и свързване на дигиталните архиви на направлението и районните администрации.

В концепцията му за града предлага равнопоставеност на различните видове градски транспорт.

По време на представянето си пред журито арх. Влади Калинов е чел концепцията си. Той осем години е бил проектант, след това е работил в ДНСК, а сега е директор на дирекция “Контрол по строителството”.

По време на публичното си представяне през март предложи промяна в начина, по който се взимат решенията, чрез промени в структурата на направление “Архитектура и градоустройство”. Също така концепцията му предвижда дигитализация на устройствените планове, като архивът бъде отделен в сграда.

“Има територии с остра нужда от планиране, където тече строителство, но без планове. Необходимо е ново разглеждане на общия устройствен план”, заяви тогава арх. Калинов и добави, че е необходимо спешно изготвяне и приемане на планове там, където ги няма.
 
Класиралите се двама кандидати трябва да се явят на 8 април в 11.00 ч. в сградата на Столичната община за интервю с журито, а до средата на април трябва да стане ясно кой ще заема поста на главен архитект.

Конкурсът за избор на главен архитект на Столична община стартира на 27 януари. Предишният главен архитект Петър Диков подаде оставка след 10 години работа на този пост.
В конкурса се явиха общо 15 кандидати, по документи отпаднаха Петър Чавов и Юрген Порш.

dir.bg

Може да харесате още...