pixel

В Чехия панелките достигнаха докризисните си цени

С 21% са поскъпнали панелките в Чехия за последните две години, достигайки цена на квадратен метър от 1260 EUR. Една от причините за ръста е оживлението на чешкия имотен пазар, предизвикан от евтините ипотечни заеми. Панелките поскъпват най-бързо в сравнение с жилищата в тухлени сгради или тези ново строителство. Средно цените на апартаментите за последните 24 месеца са се повишили с 14.3%.

Поскъпването се отнася за имотите в цялата страна, включително и в Прага, където акцентът при покупките е върху новото строителство. Причината е, че панелките остават най-евтините имоти, интересът към тях е висок, а дефицитът голям. Ако ситуацията се запази и през следващите от две до четири години, то цените могат да достигнат пиковите си нива от 2008 г., а разликата в стойностите между панелките, тухлените и апартаментите ново строителство, ако не изчезне, то ще се съкрати максимално.

Към октомври 2016 г. 40% от сделките с жилища са именно с панелки. 30% са в покупките на имоти в тухлени сгради и такива ново строителство.

fakti.bg

Може да харесате още...