pixel

В Дубай откриха първата в света сграда, отпечатана на 3D принтер

Първата в света сграда, построена изцяло с помощта на 3D технология, откриха в Дубай, съобщават от пресслужбата Dubai Media Office.

Сградата е построена в центъра на Дубай, близо до небостъргачите Emirates Towers. Цената е 140 000 долара.

Производството на частите за сградата е отнело 17 дни, след което се добавят интериорните и екстериорни детайли на дизайна за още 2 дни. Един човек е бил нает да следи 3D принтера, а още седем души са монтирали компонентите, 10 електротехници и специалисти са следили инженерните решения. Така са спестени 50 на сто от нормалните разходи за труд.

„Офисът на бъдещето“ е оборудван с иновационни технологии, които намаляват консумацията на електроенергия. Освен, че ще бъде новото работното място на някои фирми, в бъдеще сградата ще бъде домакин на изложби, семинари и други мероприятия.

Целта на новата сграда е да покаже ангажираността на Обединените арабски емирства „към иновациите и погледа към бъдещето, както и да насърчи намеренията на ОАЕ да се превърне в световен лидер в 3D печата.

„В бързо променящия се свят изисква от нас да ускорим темпото ни на развитие, а историята не признава планове, а постижения“, заяви министър-председателят на ОАЕ и владетел на Дубай Негово Височество Шейх Мохамед бин Рашид ал-Мактум при официалното откриване на сградата.

economic.bg

Може да харесате още...