pixel

Вакуумни изолационни панели: предимства, недостатъци и разходи

Вакуумни изолационни панели

Иновативни, спестяващи място и ефективни – вакуумните изолационни панели са изключително тънки, но осигуряват отлична топлоизолация. Принципът на вакуумна изолация е подходящ не само за пасивни къщи, а има много области на приложение.

Топ топлоизолация благодарение на вакуумни изолационни панели.

По принцип добрият изолационен материал се характеризира с ниска топлопроводимост. Колкото по-ниска е стойността, толкова по-добра е топлоизолацията при сравнима дебелина на слоя. Вакуумните изолационни плоскости показват много висока ефективност със своята минимална проводимост от 0,004 вата на метър дебелина на изолацията, умножена по Келвин (W/mK), дървесните влакна са с 0,04 до 0,07 W/mK, а минералната вата съответно с 0,03 до 0,05 W/mK. Вакуумните изолационни панели постигат възможно най-високи икономии на енергия с дебелина на изолационния материал от само два сантиметра. Те са с 5-10 пъти по-тънки от другите видове изолация. За сравнение: в пасивните къщи могат да се използват конвенционални изолационни материали за постигане на дебелина на изолацията до 40 сантиметра.

Вакуумни изолационни панели

Възможни приложения на вакуум изолационни панели.

Вакуумните изолационни панели се използват там, където има малко налично жилищно пространство и се изисква ефективна топлоизолация. За предпочитане е панелите да се използват за вътрешна изолация на външни стени. Потенциални области на приложение са:
– саниране на стари сгради (спестяваща място изолация на вътрешни стени);
– нискоенергийни или пасивни къщи;
– тераса, балкон (затваряне на прозорци и достъп до врати на почти едно и също ниво);
– плоски покриви (подравняване в края на покрива);
– изолация на таван на мазето;
– хладилници и фризери, котли, хладилни складове;
– структура на вакуумните изолационни панели.

Принципът на вакуумната изолация се обяснява със структурата на вакуумните изолационни панели. Вътре има отворена пореста сърцевина, която обикновено се състои от пресован минерален силициев прах. Това е химично съединение, направено от силиций и кислород. Силициевият диоксид има отлични изолационни свойства и изолира около два пъти повече от конвенционалните изолационни материали. Здрава обвивка от метално фолио затваря сърцевината по газонепропусклив начин – получава се почти перфектен вакуум. Тъй като налягането на газа е намалено, вакуумната изолация позволява само минимално провеждане на топлина във въздуха. Поради тази причина е възможна комбинацията от много слаба топлопроводимост и ниска дебелина на изолационния материал.

Вакуумни изолационни панели

Предимства на вакуумните изолационни панели.

Както вече беше посочено, спестяването на място е едно от най-големите предимства на вакуумната изолация. С много ниска дебелина на изолационния материал, вакуумните изолационни панели постигат максимални резултати или изключително иновативен и тънък дизайн. Ако изберете вакуумна изолация, получавате значително повече жилищна площ. Пасивните къщи могат да се възползват от тънки външни стени, както и сградите с много високи енергийни нужди.

Добре е да знаете: при професионална и прецизно монтирана инсталация вакуумните изолационни панели осигуряват високоефективна топлоизолация за поне 25 години. В допълнение, силициевият вдуокис като основен материал има отлични свойства: рециклируемото минерално вещество не е нито запалимо, нито токсично.

Недостатъци на вакуумните изолационни панели.

Вакуумната изолация изисква значително по-голям бюджет сравнено с топлоизолацията с конвенционални или естествени изолационни материали. Освен това не трябва да режете вакуумните изолационни панели сами, в противен случай вакуумът вътре ще бъде разрушен. Поради това панелите по индивидуални размери водят до големи допълнителни разходи и изискват задълбочено предварително планиране, което може да бъде много взискателно, особено за фасади с множество прозорци, входове или капандури.

Друг недостатък се отнася до чувствителната структура на тези панели. След като обвивката е нарушена, въздухът и влагата проникват във вакуума. В резултат на това изолационната защита в къщата се влошава. Следователно, този тип изолация не е подходяща за груба и динамична работа на строителна площадка. Освен това сглобяването на вакуумните изолационни панели изисква специални познания. Строителите трябва да наемат само експерти с доказан дългогодишен опит за планиране и обзавеждане.

Срокът на експлоатация на вакуумната изолация също е ограничен. С течение на времето вакуумните изолационни панели стават по-топлопроводими, тъй като вакуумът не може да се поддържа дългосрочно.

Може да харесате още...

Izolacii.eu