pixel

Вървим към по-устойчиво бъдеще на лепилата

Stauf

Германската компания Stauf, специалист в технологиите за залепване, показва, че високоефективните химически продукти и екологичната отговорност са съвместими. Stauf се занимава с темата за устойчивост от дълго време, а актуалната линия ProForce чертае нови пътища в тази посока.

Има традиционни компании, има и пионери на пазара. Семейната компания Stauf Klebstoffewerk, базирана във Вилнсдорф, Северен Рейн-Вестфалия, може да се нарече и двете. От основаването си през 1828 г. производителят на висококачествени системи за залепване на подове, стенни и външни покрития донесе безброй иновации на пазара и постоянно въвежда нови технологии, които оказват влияние върху индустрията.

Stauf

Лепилата базирани на силан са началото

Комбинацията от активна научноизследователска и развойна дейност и волята за откриване на нови пътища подтиква Stauf да започне да се занимава с темата за устойчивост още преди повече от 20 години. По това време грундовете и лепилата на основата на разтворители са доминиращи при подовете. Те обаче имат недостатъка, че между 60% и 90% от разтворителя са летливи и се отделят в околната среда. Това застрашава не само здравето на хората, които работят с него, но и здравето на тези, които по-късно работят или живеят в помещенията. Затова Stauf си поставя за цел да разработи грундове и лепила без разтворители и по този начин се превръща в пионер при използването на технологията със силан. Stauf пуска на пазара няколко лепила за паркет на базата на силан, които са без разтворители, имат ниски емисии и са екологични.

Разработените от Stauf SMP лепила (силан-модифицирани полимери) и SPU лепила (силан-модифициран полиуретан) съчетават необходимата еластичност с висока якост, така че са идеално пригодени като лепила за паркет. Отделните силанови лепила на Stauf имат различни механизми. Лепилото за паркет Stauf Multilayer, например, е с еластичен механизъм, предпазва подовата настилка и е подходящо за всички видове многослоен паркет. Stauf SPU 460 и SPU 570 имат балансирани твърдо-еластични механични свойства. По принцип не се налага грундиране. Ако остатъчната влага е твърде висока, Stauf SMP 950 или SPU 570 могат да се използват и като парна бариера и лепило в едно.

Stauf

За експертите от Stauf е ясно, че освен съдържанието на разтворители, има много други екологични изисквания и аспекти на устойчивостта, като например спестяване на енергия и ресурси, намаляване на емисиите на CO2 или възможността за рециклиране на кофите за лепило. Затова те се изправят и пред тези предизвикателства. Резултат е ProForce: три устойчиви лепила от гамата дисперсионни лепила, от областта на силановите лепила и от областта на полиуретановите лепила.

Тези нови разработки обхващат най-разнообразни области от полагането на паркет и според Stauf всички имат две основни свойства: значително по-ниска плътност и по този начин значително по-висока рентабилност от наличните на продукти.

С новите разработки Stauf дава допълнителен принос за по-голямата устойчивост при строителните химикали, защото могат да се полагат значително повече квадратни метри паркет на килограм лепило. Освен това лепилата с ниско съдържание на пълнеж са значително по-леки от конвенционалните лепила. По-ниското тегло спестява ресурси, има благоприятен ефект върху транспортните разходи и емисиите.

Може да харесате още...