pixel

Великобритания е поставена пред нов имотен балон

London

Средната офертна цена на къщите във Великобритания е скочила над £ 250 000 през февруари

Средната офертна цена на къщите във Великобритания е скочила над £ 250 000 ($419 050) през февруари, покачвайки се с 6.9% спрямо същия период на миналата година. Това е най-големият им ръст от повече от 6 години насам, показват данни на Rightmove, цитирани от DarikFinance.

Цените на недвижимите имоти на британския пазар са нараснали през февруари с £ 16 223, което за пореден път повдигна въпроса: Има ли имотен балон във Великобритания?

Ако това е така, то спукването му би довело до нова икономическа криза в страната и срив на потребителските разходи.

Дори огромното увеличение с 18% на броя на новите продавачи в сравнение с преди една година не успява да спре покачването на цените.

„Имаме нужда от повече имоти в продажба на пазара, за да се предотврати твърде драстично покачване на цените,“ коментира Майлс Шипсайд, директор на Rightmove пред CNBC.

Управителят на Банка на Англия Марк Карни обаче отхвърли твърденията за жилищен балон в телевизионно интервю за BBC, посочвайки, че активността на пазара на имоти остава под историческите средни стойности

„Това, което виждам на пазара на жилища е корекция от много ниски нива. Така че, ако се вгледате в броя на сделките – колко къщи са закупени, колко ипотеки са взети, те паднаха с повече от 50% … и не са се възстановили, а все още са с повече от 25% под историческите средни стойности“, каза той.

Карни също така добави, че е наясно волатилното естество на жилищния пазар във Великобритания, но е безсилен да направи каквото и да е било по въпроса.

Може да харесате още...