pixel

Видове редене на паркет и неговия ефект

MeisterWerke Schulte

Снимка: MeisterWerke Schulte

Освен цветът на стените, подът също оказва решаващо влияние върху ефекта на едно помещение. Ако се спрете на паркет, трябва да избирате между различни видове дървесина, класове и модели на полагане. Ще ви покажем какво представляват дъсчената подова настилка  и рибената кост и как посоката на полагане влияе на атмосферата в помещенията.

В допълнение към техническите фактори, посоката на полагане на дървения под играе важна роля за пространствения ефект на паркета. „Падането на светлината може да осигури първоначална ориентация, като се съобрази полагането на дъските с падането на светлината от най-големия прозорец“, обяснява Михаел Шмид, председател на Асоциацията на германската паркетна индустрия (vdp). „По този начин дъските следват пътя на светлината, която след това поглъща фугите и малките неравности.“ При тази инсталация светлината спомага за създаване на впечатление за гладка, равна повърхност, което има хармоничен ефект в помещението.

Друг критерий могат да бъдат дългите и късите страни на помещението. „Ако паркетът е положен по дългата страна на помещението, то изглежда по-широко. Ако е положен успоредно на дългата страна, то изглежда по-дълбоко. Затова при по-тесни помещения обикновено е добре паркетът да се полага напречно“, обяснява Шмид. Но не само посоката, но и различните видове дървесина и техните цветове или повърхностна обработка създават различни пространствени ефекти.

boen

Снимка: boen

Модели за полагане: голямото разнообразие

Искате паркетът да е жив и много ефектен или по-скоро спокоен и сдържан? Дървеният паркет с едроформатни елементи създава модерен и същевременно класически дизайн, тъй като напомня на старите дъски от миналото. Малките елементи, от друга страна, изглеждат особено елегантно и правят помещението да изглежда по-голямо. Те също така ви позволяват да избирате от голямо разнообразие модели на полагане.

Подова настилка от дъски

Настилките от дъски понастоящем са един от най-популярните видове дървени подови настилки. В зависимост от класа си, те предлагат от спокоен до рустикален, оживен вид. Популярните видове дървесина за дъски са предимно дъб, но също така и явор или орех, например. В зависимост от категорията дъските обикновено имат дискретен и сдържан ефект, така че красивите мебели да бъдат показани по най-добрия начин.

Рибена кост

Техниката на полагане „рибена кост“ все още е много популярна. „Отделните паркетни ленти се подреждат или в класическия стил с ъгъл 90°, или във френския стил с ъгъл 45° или 60°“, обяснява Шмид. Тази вечна шарка е особено разпространена в къщите във вилхелмински стил или в старите апартаменти от началото на века, тъй като наистина се налага в големи помещения. Професионалните монтажници често обграждат рибената кост с умело положен бордюр/фриз по ръба.

Стълба или паралелна връзка

Друг вариант, който също има спокоен и равномерен ефект, е стълбицата или паралелната връзка. При паралелната връзка дървените планки не са изместени на една и съща височина, а са разположени успоредно една на друга. „Така паркетът изглежда геометричен и подреден“, подчертава експертът Шмид.

drusedau

Снимка: drusedau

Квадрати за по-малки стаи

При метода на полагане, известен като „куб“ или „шахматна дъска“, отделните летви се съединяват, за да образуват квадрати, чиито посоки се редуват на 90 градуса. Шахматната дъска е особено ефективна, когато се полага по диагонал. Благодарение на балансираната атмосфера този десен е особено подходящ за по-малки помещения. По-големият брат на „куба“ – панелният паркет – е съвсем различен. При този модел различни дървени плоскости са свързани в голям квадрат, за да образуват геометрични изображения. Дължината на един такъв панел може да достигне един метър. Панелният паркет е особено популярен в големи помещения или малки палати.

„Разнообразието на паркета е огромно. За нас в Централна Европа той е част от нашия опит в бранша и нашата идентичност. Това не означава, че всеки модел на полагане е подходящ за всяка стая. По-скоро трябва предварително да помислите внимателно за условията на осветление в помещението и за това каква част от дървения под ще остане видима, когато стаята бъде обзаведена. Особено сложният модел на полагане обича да има пространство и може наистина да се прояви, ако не изчезва под килима“, обяснява Шмид. „Без значение какъв модел паркет ще изберете, изборът на истински дървен под, изработен от европейска дървесина от местни производители, е инвестиция в устойчив и щадящ климата начин на живот“, подчертава председателят на vdp.

Може да харесате още...