pixel

ВиК-Пловдив дава 15 000 лв. за разрушен античен зид

ВиК-Пловдив ще трябва да плати глоба от 15 000 лв. за разрушен античен зид, намиращ се на ъгъла на улиците „Гладстон” и „Найден Геров”.
Изкопът там е направен през април 2015 г., а не добре обезопасената дупка стои и до днес, пише „Марица“.

На 23 и 24 април 2015 г. работници на ВиК започнали изкопни работи на мястото, за да прокарат вода до съседен имот. Районът е част от групов археологически и архитектурно-строителен паметник на културата в зоната „Филипопол – Тримонциум – Пловдив“. Това предполагало разкопаването да започне при предварително одобрен проект и под наблюдението на археолози, но това изискване не било спазено.

Когато багерът се натъкнал на античните зидове, трябвало работата да спре и да бъдат извикани специалисти от Регионалния археологически музей, но и това не се случило. Все пак информация за находките стигнала до археолозите, които установили, че в изкопа има градеж, характерен за късноримската епоха.

Дали указания копаенето да бъде преустановено незабавно, но това не станало и багерът с чук разбил антична стена с ширина над 2 м. Останките от нея били изнесени от обекта. Така се стигнало до санкцията, наложена от Министерството на културата. Тя вече е потвърдена от две съдебни инстанции.

Второто решение е произнесено от Пловдивския административен съд на 10 ноември т. г. и е окончателно.

dir.bg

 

Може да харесате още...