pixel

Всичко зависи от правилния грунд

Silikal

Изборът на правилния грунд е от съществено значение за правилното полагане на подова настилка от реактивни смоли. За постигане на оптимални резултати Silikal предлага широка гама от грундове, съчетани с голямо техническо и практическо ноу-хау.

Монтажът на подова настилка на основата на метилметакрилат (ММА) изисква техническа компетентност. Тя включва и избора на грунд, който да съответства на основата. Дирк Брюк, ръководител на отдела за техническо обслужване на клиенти в Silikal, пояснява: “Като първа насока ние предоставяме на монтажниците таблица за грундиране, в която са изброени обичайните основи с препоръка за подходящия грунд Silikal. Освен това винаги съветваме да се извърши тест на основата. Дори ако основата видимо може да бъде причислена към дадена категория, могат да възникнат усложнения със залепването на подовата настилка поради предишни или невидими приложения на химикали. В крайна сметка, ако основата не е била адекватно тествана, отговорност носи монтажникът.”

Основа за стабилна подова система от MMA

Грундът е основата за стабилна подова система от MMA. За да могат смолите да залепват добре, основата трябва да бъде оптимално подготвена. Това означава, че тя трябва да бъде предварително обработена, така че да е достатъчно абсорбираща, чиста, без прах и свободни компоненти. Неподходящата обработка на основата – в допълнение към неправилния избор на грунд – също е честа практическа грешка.

Тестовете за адхезия на покритието са важни

За да се гарантира надеждният монтаж на настилката, като част от изпитването на основата преди същинското грундиране следва да се извърши адхезионен тест – в различни точки на място, на което ще се полага настилка, се правят няколко проби. За тази цел се използва адхезионен тестер с ленти. Една лента се залепва с лепило Silikal върху подготвената повърхност, след което се издърпва с тестера, докато се откъсне.

Silikal

Предварително може да се направи и един обикновен бърз тест. За целта върху площ с размери около 40 x 40 см от пода, който ще се покрива, се нанася грунд, докато се образува филм. След това останалият грунд се смесва с кварцов пясък и се нанася “мокро върху мокро” върху няколко зони от грундираната повърхност. След един час пробата трябва да се е втвърдила. Изпитва се и адхезията. Пробата се откъртва с чук и длето. Адхезията трябва да бъде поне 90%.

„Професионалният адхезионен тест спестява пари и време. Защото в случай на съмнение винаги е по-добре да се тества една  малка повърхност, отколкото по-късно да се налага ремонтира на голяма повърхност“, допълва Дирк Брюк.

Отделът за обслужване на клиенти помага на монтажниците

Големият брой различни субстрати, които се срещат в практиката, изисква широк избор от грундове. За подове, които не са включени в таблицата с грундове на Silikal, за въпроси относно основата, нейното състояние и пригодност, техническата служба за обслужване на клиенти е на разположение на монтажниците. Silikal предлага и безплатни курсове за продуктово обучение, които комбинират практическа насоченост и теория.

Компанията е представена на българския пазар от Silikal България.

Снимки: Silikal

Може да харесате още...

Izolacii.eu