pixel

Забавен хамак за забавления в пасивна къща в Румъния

И родители, и деца ще оценят високо този уникален дом със своята мрежа-хамак, опъната вътре в самата къща, за забавления „на открито“ при лошо време.

Пасивната къща „Че“ се намира в Румъния и е проектирана от Tecto Arhitecture. Тя е супер-ефективен дом, който не само отговаря на всички стандарти по отношение на устойчивостта, но е и много забавно място за игра „на открито“. Без значение какво е времето навън, децата и родителите могат да играят на хамака и да се чувстват сякаш са наистина навън. В допълнение към това къщата е гарнирана със зелен покрив и скоро ще има и фотоволтаична система.

Разположена в северната част на Румъния в град Сучава, заобиколена от стара гора, пасивната къща „Че“ радва своите обитатели със заобикалящата среда, която се разкрива посредством големите прозорци на дома. Въпреки че повечето пасивни къщи нямат огромни остъклени стени, тази има – и се радва на много естествена светлина в интериора. В действителност централното ядро на дома е напълно остъклено и служи като атриум в къщата, обливайки в светлина и вътрешните пространства. Освен това на приземния етаж в дома има трева, а от втория етаж е достъпна огромна мрежа – хамак, където обитателите могат да се изтегнат, да играят или да се отпуснат и да се чувстват така, като че ли са навън – макар че реално са на закрито.

Освен многото светлина и забавната игрова зона домът се радва и на добра оценка като пасивна къща – за него се очаква да използва само 14 кВтч / кв.м/год. За изграждането му са използвани натурални изолационни материали, енергийно-ефективни прозорци, система за управление на енергията, както и подземна водна термопомпа. Зеленият покрив замества жизненото пространство, което е загубено по време на изграждането на дома. Кедрови летви облицоват къщата, така че тя се слива с околната среда. В скоро време там ще бъде монтирана и система от фотоволтаици, които да осигуряват енергия за дома.

greentech.bg

Може да харесате още...