pixel

Започна строителството на още една станция от третия лъч на метрото

Metro

Изграждането на тунела на осмата станция на третата линия на метрото започна днес от Малък градски театър „Зад канала“. След няколко месеца ще започне и строителството на самата станция която ще е на булевард „Владимир Вазов“. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова, която заедно с шефа на Метрополитен ЕАД Стоян Братоев присъства на началото на изкопните работи.

Тунелът между станциите от Малък градски театър до бул. „Владимир Вазов“ ще е дължина 850 метра. В момента се строят 7 станции от централния участък на третата линия и изпълнението им вече е 17 процента. След Нова година трябва да започне и строителството на още 4 станции от „Красно село“ до „Овча купел“. Всички 12 станции трябва да са готови до края на август 2019 г.

„Третата линия на метрото ще свърже големи жилищни квартали като „Овча купел“ „Красно село“ и „Хаджи Димитър“ с центъра. През 2019 г. трябва да имаме поне 12 км нова метролиния с 12 станции и с метрото да пътуват над 500 хил. души дневно. Освен че е най-бързият и екологичен градски транспорт, с новата линия се очаква годишно да се пестят 90 хил. тона вредни емисии“, каза Фандъкова.

„В края на март догодина с тунелопробивната машина ще започне изграждането на тунелите на трета линия, „къртицата“ тежи 1600 тона и идва с няколко кораба от Германия като вече тук са пристигнали 12 тира с части. Общият брой на камионите, с които ще бъде превозена от пристанище Лом до София, е 87″, каза Братоев.

Може да харесате още...