pixel

Започва 17-ото Истанбулско биенале за изкуство и архитектура

Contemporary Istanbul

През септември 2022 г. Истанбул представя най-добрите имена в областта на съвременното изкуство и архитектура от Турция и света на 17-ото Истанбулско биенале, организирано от Истанбулската фондация за култура и изкуство, и на панаира за изкуство Contemporary Istanbul.

The Contemporary Istanbul ще събере шестдесет и пет галерии и арт инициативи от 22 държави в Tersane Istanbul, 600-годишна историческа забележителност. Истанбулското биенале ще се проведе на няколко места в историческия град. За това издание посетителите ще изпитат “усещането за нашето време”, като съзерцават съвременния живот и богатото многопластово минало.

Повече от 35 години Истанбулското биенале събира най-вълнуващите имена като Хюсеин Бахри Алптекин, кураторите Адриано Педроса и Йенс Хофман и др. За 2022 г. кураторите Уте Мета Бауер, Амар Канвар и Дейвид Тех, в сътрудничество с Биже Ерер, са включили редица инициативи за съвременно изкуство от цялата страна, като SAHA Studio, 130-годишна електроцентрала, наскоро превърната в музей; и Müze Gazhan, арт пространство, основано от сирийски художници.

Contemporary Istanbul

Биеналето в Истанбул служи и като граждански и културен катализатор за свързване на Истанбул – един от най-старите населени градове в света. Основните места на провеждане: Бейоглу, космополитен квартал в европейската част на Истанбул; Кадикьой, жилищен квартал на азиатския бряг; и Старият град (Фатих). Те приканват да се изследват кварталите на града и да се свържат днешният живот и богатото многопластово минало на Истанбул.

Снимки: Contemporary Istanbul

Може да харесате още...

Izolacii.eu