pixel

Започва обследване на евакуирания блок в София

Днес ще бъде направен обстоен оглед на 15-етажния блок в София, от който снощи бяха евакуирани всички обитатели. Няма опасност за хората, увери експерт.
Да се изготвят конструктивна експертиза и технически паспорт на сградата – това е предписанието, което са получили собствениците на имоти в бл. 17 на жк „Сердика“ в столицата.

Снощи жителите на 15-етажния блок бяха принудени да напуснат домовете си заради напукана стени и прозорци след ремонт в сградата.

След оглед на повредената стена от пожарникари и представители на Гражданска защита хората от блока бяха успокоени, че няма опасност сградата да падне, и влязоха отново в жилищата си.

Но рисковете тепърва ще бъдат оценявани. Тази сутрин започва цялостно обследване на блока.

„Проблемът идва от многото ремонти. Постоянно нещо се кърти. Така е от години. Пукнатините обаче са от скоро“, споделиха жителите на блока. Те се притесняват, че ако ги евакуират, няма къде да отидат.

„Пряка опасност за живота на хората в момента няма“, заяви пред Нова телевизия архитект Влади Калинов, който ръководи Дирекция “Контрол по строителството“ на Столична община.

По думите му напукването не е в резултат на ремонт. Според него блокът не е ремонтиран от години. Огледът, който е направен вчера е показал, че няма промяна на блока и сградата не е опасна за хората. Има пукнатини, които са на различни места и трябва да бъдат обследвани, за да е ясно какви мерки трябва да бъдат предприети

„Няма от какво да се страхуват. Експертизата ще бъде направена, така че те ще знаят какво да направят занапред“, допълни Калинов.

dir.bg

Може да харесате още...