pixel

Зеленото стоителство става належащо и за арбските градове

Градовете в арабския регион трябва да изковат по-строги стандарти за зелено строителство и да насърчават устойчивите общности, ако искат да имат шанс за справяне с изменението на климата, казват експерти.

Програмата на ООН за добри жилища (UN-HABITAT) изчислява, че 56 процента от населението в арабския свят вече живее в градовете и градските центрове – пропорция, която се е увеличила над четири пъти между 1990 и 2010 г.

Очаква се делът на градското население да достигне 75 процента до 2050 г.

Скоростта на урбанизацията поставя допълнителен стрес върху социалните услуги и инфраструктурата в градските региони, които са много уязвими откъм изменението на климата.

„Изменението на климата ни застави да започнем сериозна дискусия за зеленото строителство и насърчаването на устойчивостта,” каза министърът на благоустройството и градското развитие в Египет Мостафа Мадбули по време на първия за арабския свят Форум за устойчиви общности и зелено строителство този месец. „Това вече не е лукс.“

Междуправителствената експертна група по изменението на климата прогнозира по-горещи, сухи и по-малко предсказуеми модели на климата в региона. Те биха могли да намалят водните потоци с 20 до 30 процента в повечето страни от Близкия Изток и Северна Африка до 2050 г.

Недостигът на вода и храна, особено в градските центрове, се очаква да бъдат сред най-определящите предизвикателства.

Арабският свят вече страда прекомерно от изключително високите температури. Едно неотдавнашно проучване на Световната банка установи, че ако глобалната температура се повиши с 4 градуса по Целзий, средният брой на горещите дни се очаква да надхвърли 115 годишно в градовете от региона. Тези безпрецедентни топлинни крайности могат да засегнат 70 до 80 на сто от площта на земята в Близкия изток и Северна Африка.

greentech.bg

Може да харесате още...