pixel

Жилищна сграда имитира розов коралов риф от Средиземно море

Вдъхновени от кораловите рифове на Средиземно море, френските дизайнери Atelier Fernandez & Serres са обгърнали този жилищен блок с розова мрежеста фасада, наподобяваща коралов риф. Намира се в източната част на Пиринеите във Франция. В сградата има 74 апартамента за студенти и изследователи, работещи и учещи в океанографската обсерватория в страната – научен институт на крайбрежието при Банюлс-сюр-мер. Имитирайки пипала на морски анемони, богато украсената в розово решетка осигурява защита на неприкосновеността на личния живот, както и филтър за естествена светлина.

Разположена директно на първа брегова линия, високата 6-етажна сграда е почти изцяло обвита с „екран“ от ивици в коралово розов цвят. Те обхващат и дългия хоризонтален прозорец на ресторанта на втория етаж, който предлага панорамна гледка към морето. В допълнение към двата базови етажа, посветени на обществени дейности, сградата има и четири етажа с апартаменти. Коридори, които служат и като балкони, се увиват около периметъра на жилищните пространства и са набраздени от сенките на колоритната решетка.

Коралово-розовата фасада, която свети в земно червено-оранжево под лъчите на  средиземноморското слънце, е сглобяема. Архитектите са използвали математически алгоритъм, за да се съберат заедно „нишките“ на неправилните модули, които имитират вида и ритъма на коралов риф. Сградата е един от общо четиринадесет проекта, одобрени за AR + D наградите за ново поколение архитектура за 2014.

greentech.bg

Може да харесате още...