pixel

Живите стени подобряват и дома, и здравето

Живите стени или зелените стени – стенни градини, които растат вертикално, а не хоризонтално – могат значително да подобрят и атмосферата в дома, и здравето ни. Те могат да бъдат вътрешни или външни, декоративни или билкови, но при всички положения са полезни по много начини. Ето накратко някои от ползите.

Поемат токсините

Замърсителите са навсякъде около нас, както на открито, така и на закрито. Токсични изпарения леят във въздуха, който дишаме, а чрез нашите модерни въздушни системи и въздуховоди могат да доведат до това, което наричаме “синдром на болната сграда.”

Зелените стени могат да поемат голяма част от токсините. Докато всички растения абсорбират замърсителите полека-лека, има и такива растения, които го правят с много по-голяма ефективност. При всички положения колкото повече растителност има, толкова повече токсини се абсорбират от въздуха.

Зелената стена може да съдържа хиляди растения. Тези живи стени могат да поемат от въздуха формалдехид, летливи органични съединения, въглероден оксид и много други вредни замърсители.

Изолация за комфорт и против корозия

Външните зелени стени предлагат защита за сградата, като действа като климатичен контрол. Това повишава комфорта за обитателите на сградите. Насажденията предотвратяват драматични температурни колебания, които обичайно водят до корозия, дължаща се на рязкото свиване и увеличаване на веществата в резултат на затоплянето и охлаждането. Растенията действат като естествена изолация, запазвайки въздуха в сградите по-хладен през летните месеци и по-топъл през зимните месеци. Начинът, по който са конструирани тези вертикални градини, позволява на сградата да диша, предпазва стените от валежи, вятър, вредните ултравиолетови лъчи и корозивни дъждове. Живите стени и зелените също така помагат за осигуряване на естествена среда за птици, пеперуди и пчели.

Икономия на енергия

Външните зелени стени предпазват сградите от жегите и студовете навън. Това поддържа интериора по-хладен през лятото и по-топъл през зимата. Респективно много по-малко енергия се използват за охлаждане на сградата през знойните месеци. През зимата пък се икономисва от отопление.

Интериорните зелени стени също подпомагат икономията на енергия, като помагат помещенията да останат хладни през лятото. С всяко допълнително растение консумацията на енергия намалява, а стая със стотици растения може да осигури намаляване на температурата с до 7 градуса по Целзий. Обратно, през студените зимни месеци тези зелени стени имат обратен ефект и действат като изолация от вледеняващите температури. Допълнителният слой пречи на топлината да „избяга“ и така се пести от отопление.

Релаксация и продуктивност

Растенията намаляват стреса, като „омекотяват“ околната среда. Те намаляват шума и премахват замърсяването. Градините имат незабавен успокояващ ефект. При работните места растенията помагат за увеличаване на производителността, а в дома те увеличават спокойствието. Облекчи стреса и умората, като предлагат атмосфера, богата на кислород. Градините не случайно са част от болничните комплекси, защото със своите успокояващи свойства помагат за по-бързо възстановяване и съкращават престоя на пациента. А билковите градини в кухнята за безценна добавка за домакинството!

Съвети

Има различни начини за направата на вертикални градини. Мераклиите за такова удоволствие е добре да се обърнат за консултация към специалист, който е добре запознат с тези видове градини. Любителите цветари могат да се опитат и сами с голяма доза вероятност за успех.Най-общо казано тези стени са вертикални конструкции, които се състоят от рафтове или растителни контейнери, прикрепени директно върху стените. Някои контейнери могат да висят от таваните. Може да има и по-сложни конфигурации с вертикални и хоризонтални структури. Най-важното е да се гарантира, че всяко растение получава необходимото количество светлина и може лесно да се полива. Растенията изискват и въздух, затова трябва да бъдат подредени по такъв начин, че въздухът да може свободно да ги обтича.

greentech.bg

Може да харесате още...