pixel

Звукоизолация от хмел – лесно и екологично

HopfOn

Хмелът е най-известен с употребата си при варенето на бира. Много малко хора свързват растението, което принадлежи към семейството на конопа, с акустичните панели. Младата компания HopfOn си е поставила за цел да превърне селскостопанските отпадъци в устойчиви акустични и изолационни панели. Нетрадиционните панели вече се използват в пилотен проект в Манхайм.

От отпадъчен продукт до строителен материал

Високите емисии на CO₂ в строителната индустрия до голяма степен се дължат на производството на строителни материали. Производството на конвенционални строителни материали изразходва ресурси и създава отпадъчни материали, които обикновено не се използват повторно. Екипът на HopfOn разглежда суровина, която все още не е използвана систематично в строителната индустрия: хмел. При прибиране на хмела се използва само една пета от растението. Въпреки че част от отпадъците се използват в инсталации за биогаз, голяма част от материала остава неизползван.

Акустични панели от изсушени растения

Влакнестата му структура прави хмела подходящ материал за акустични панели и топлоизолационни материали. Стъблото на растението има дървесна сърцевина, която придава на материала устойчивост на компресия. Подобно на конопа, хмелът също има добри топлоизолационни свойства. В процеса на производство на акустичните панели влакната първо се отделят механично и се преработват в т.нар. стърготини. След това този подобен на слама материал се обработва химически. Екипът на HopfOn успя да използва собствения лигнин на растението като свързващ агент. Така че не са необходими допълнителни свързващи вещества. Резултатът е акустично ефективни панели за стени и тавани, чийто външен вид напомня на бали слама.

HopfOn

Тестовата фаза продължава

Основателите Марлене Щехл и Томас Рохас Сондерегер спечелиха с идеята си TUM IDEAward 2022. Това осигури на двамата студенти начален капитал за новия им бизнес. Освен това HopfOn получи едногодишно финансиране от TUM Booster Grant и безвъзмездни средства от UnternehmerTUM, центъра за стартиращи фирми и иновации към Техническия университет в Мюнхен.

Те искат да доразвият своя продукт и, ако е възможно, да го пуснат на пазара през 2024 г. За тази цел панелите бяха тествани на практика в лабораторията за устойчиво строителство в Манхайм. Това е програма за финансиране от мрежата Next Mannheim, която подкрепя изследователски групи, стартиращи фирми и изобретателни бизнеси при тестване на екологично устойчиви продукти. Тестовата фаза в различни помещения при реални условия има за цел да помогне на екипа с по-нататъшното развитие на продукта и да направи панелите готови за пазара възможно най-скоро.

Снимки: Carmen Rendl

Може да харесате още...