pixel

10 блока в Бургас договориха санирането с банка

Българската банка за развитие (ББР) одобри финансирането на първите 10 бургаски блока по националната програма за саниране.

Така блоковете с номера 7, 20, 32, 57 в „Изгрев“, 101 и 416 в „Меден рудник“, 70 в „Славейков“, 3 във „Възраждане“, 27 и 40 в „Зорница“ продължават към следващия етап от Програмата за енергийна ефективност, която осигурява безплатно обновяване на сградите.

Междувременно зам.-кметът Красимир Стойчев, упълномощен от кмета Димитър Николов, подписа нови 9 договора със сдружения на собственици за санирането на още 9 жилищни блока.

Това са блок номер 2 в „Лазур“, 19 в „Славейков“, 26, 34 и 42 в „Зорница“, 105 и 114 в „Меден рудник“, 73 в „Изгрев“ и 17 в „Славейков“. Техните документи също ще бъдат изпратени за одобрение от Българската банка за развитие.

В общинската комисия, която работи по Програмата за енергийна ефективност, са постъпили заявления за обновяването на други 10 блока в Бургас. Документите ще бъдат разгледани, след което ще се пристъпи към подписването на договори.

Кметът на Бургас Димитър Николов заяви, че кандидатите по програмата се увеличават, но е нужна по-голяма активност от страна на бургазлии, тъй като средствата по програмата са фиксирани и за тях Бургас се конкурира с останалите градове от страната.

„С предимство ще се ползват тези, които по-рано са сключили своите договори. Затова е важно да се действа по-бързо, за да не сме на опашката“, обясни кметът.

dir.bg

 

Може да харесате още...