pixel

17 блока се санират по Националната програма за енергийна ефективност в Бургас

След като през месец май официално беше открит първият саниран блок по Националната програма за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради, в момента нови 17 блока са в процес на саниране.

Най-голям процент от тези сгради се намират в комплекс „Меден рудник“. Това са блокове с номера 411, 101, 105, 165, 403 и 416. Според плановете блок 114 може да бъде завършен до края на месец август. Сградата е от две секции, като едната е облепена с изолация. В 165-ти блок в момента се подменя дограмата в общите части, работи се и по фасадите. Върху по-голямата част от покрива на 403-ти блок е положена нова изолация. 
 
Обновяване се извършва на четири блока в „Изгрев“ – № 7, 20, 32 и 57. При част от сградите санирането е още в начален етап, а при други прилагането на мерките за енергийна ефективност е в напреднал етап.

В комплекс „Славейков“ по Националната програма в момента се ремонтират 3 жилищни сгради. В блок № 19, който има 8 входа, се премахват старите опасни парапети от терасите. При обследването на сградата е установено, че те са в лошо експлоатационно състояние и във времето това може да предизвика проблеми. 17-ти и 70-ти блок също се обновяват.

В процес на саниране в квартал „Възраждане“ са две сгради. В 14-ти блок се подменят старите парапети по терасите, а в блок №3 предстои да започнат същинските дейности по мерките за енергийна ефективност.
27-ми блок в комплекс „Зорница“ и 88-ми в „Братя Миладинови“ са другите два панелни блока, по които се работи.

До няколко дни предстои да бъдат подписани договорите за обновяването на още 5 жилищни блока. Вече са избрани фирмите, които ще санират други 19 сгради в Бургас. Ако няма обжалване на процедурата, до месец ще бъдат сключени договори с изпълнителите за проектиране и внедряване на енергоспестяващи технологии.

burgas.bg

Може да харесате още...