pixel

17-метрова зелена стена на жилищна сграда ще е най-голямата в Ню Йорк

Първата сграда на Тадао Андо в Ню Йорк ще е в квартала Нолита в Манхатън и в момента е в процес изграждане. Наскоро публикувани рендери от проекта разкриват, че сградата ще има огромна зелена стена.

Цялата южна фасада на луксозната постройка ще бъде покрита с буйна растителност като огромно живо платно, изобилстващо от цвят и живот. Ландшафтните архитекти от M. Paul Friedberg & Partners са работили заедно с Андо върху дизайна на зелената стена, която се очаква да се окаже най-голямата вертикална градина в Ню Йорк.

Сградата с площ 2980 кв. м. ще помещава седем жилища, всяко от които с гъвкаво разпределение и минимум интериорни стени. Жилищата са индивидуално конфигурирани така, че да бъдат лесни за адаптиране за различните собственици последователно. Типичната за Андо материална палитра – бетон, метал и стъкло – ще доминира пространствата, а външната зелена стена ще е връхната точка на екстериора.

След завършването си стената ще бъде висока почти 17 метра и е е широка почти 30метра. Тя ще бъде засадена с комбинация от лозя, включително английски бръшлян, бостънски бръшлян, пълзящи видове от Вирджиния, жасмин, пълзяща хортензия. Това разнообразие ще позволи на живата структура да променя външния си вид през цялата година и да се отличава с различни текстури и живи цветове.

greentech.bg

Може да харесате още...