pixel

230-метровият небостъргач „Полярна звезда” дава тласък на бъдещото развитие на Гьотебoрг

Skidmore, Owings & Merrill (SOM), съвместно с архитектурна група Entasis от Копенхаген и консултантската група COWI-Дания и COWI-Швеция, са обявени за победители в международния конкурс за архитектурен дизайн, с концепция за най-висока сграда в Северна Европа. Спечелилият дизайн е този на небостъргача „Полярна звезда”, достигащ 230 м. височина.

Конкурсът е инициатива на строителния предприемач SERNEKE и управата на Гьотебoрг, с основна идея генериране на концептуален проект за небостъргач със смесено предназначение, изграждането на който да послужи като катализатор за бъдещето развитие на квартала Lindholmen. Дизайнът, спечелил конкурса, включва апартаменти, лофтове и мезонети, като всяка жилищна единица разполага със самостоятелен балкон.

Общите части ще включват просторно фоайе, фитнес и покривна площадка, достъпни за всички обитатели, а също така обществен ресторант и наблюдателна „палуба”.

Дизайнът на сградата е вдъхновен от идеята за развети от вятъра ленти и ще се впише в геометрията на квартала като елемент от по-мащабен проект, включващ цялостна контекстуална композиция от по-високи структури.

Коментар от страна на журито обяснява, че печелившия проект ще обедини околната градска среда в едно цяло и ще добави нова енергия към обществения живот.

С уникалната си идентичност небостъргачът ще се превърне в нова забележителност и гордост за квартала и града, споделят членовете на журито.

Във връзка с предстоящата през 2021г. 400-тна годишнина на Гьотеборг, SOM е разработила планове за вътрешен транспортен пръстен, свързващ важни райони на града. Плановете включват също изграждането на нов парк, като част от цялостното преустройство на Lindholmsallén.

arhitektura.bg

Може да харесате още...