pixel

Къща от отпадъци е построена изцяло от боклуци

Депата за отпадъци по цялата земя се пълнят бързо и трупат милиони тонове боклук всяка година. Дали не могат поне някои от тях да се превърнат в строителен материал? „Къщата от отпадъци“, първата във Великобритания постоянна сграда, е направена почти изцяло от боклук – всичко от стари дискети до четки за зъби. Проектирана от студио BBM като „жив изследователски проект“ на Университета в Брайтън, въглеродно отрицателната къща от боклуци е построена, за да докаже, че няма такова нещо като отпадък – има само „неща на погрешни места“.

Намира се в кампуса на Университета в Брайтън. Проектуирана е от директора на BBM Дънкан Бейкър Браун в сътрудничество със студенти от Брайтън. Съвременният дома е направен от над 85% отпадъчен материал, взет от околните строителни обекти и домове. Строежът включва боклуци като стари пластмасови самобръсначки, дънки, видеокасети, четки за зъби (над 20 000!). Голяма част от боклука е вграден в стените като изолация. Различните групи боклук ще бъдат наблюдавани чрез датчици, за да се установи тяхната ефективност като изолация.

Две хиляди рециклирани и устойчиви на атмосферните влияния мокетни плочи обличат външната фасада. Стари винилови банери са използвани като вътрешни слоеве за контрол на парите. Гранулирана доменна шлака е използвана за основата на къщата. Дървената конструкция на сградата използва шперплат, спасен от близкия строеж. В допълнение към отпадъците с високо съдържание на въглерод са иозползвани също и органични материали. За да се подобри енергийната ефективност, строителите са изградили стените с трамбована пръст и глина.

greentech.bg

Може да харесате още...