pixel

334-метрова кула ще се издигне в Китай

Свикнахме да очакваме изразителни архитектурни форми от международния дизайнерски екип на Aedas, така че за никого не са изненада плановете за най-виската досега архитектурна авантюра на фирмата: Международния финансов център на остров Hengqin.

Станал публично достояние малко след завършването на необикновения проект Sandcrawler за Джордж Лукас в Сингапур, дизайнът на Международния финансов център в Zhuhai, Китай е вдъхновен от историческа картина, датираща от времето на южната династия Сонг.

Картината „Девет дракона” изобразява двойка дракони, изплуващи от бурното море и точно тази товрба Кейт Грифитс и Анди Уен от Aedas са взели за отправна точка на своя дизайн на търговската и жилищна кула.

В съобщение до печата се казва: „В древната китайска литература драконите на прилива са магически същества, способни да предизвикват бури и наводнения и често са използвани като нарицателно за новородена сила – артистичен символ за нова сграда, посветена на развиването на експериментална финансова зона.”

Проектът се издига на 334 метра височина, започвайки от приземно ниво с подиум за търговия на дребно, помещаващ в себе си конферентни, търговски и изложбени площи. С издигането си нагоре, обемът се разделя на четири компонента, проектирани като свързани помежду си кули, символизиращи обединяването на талантите на Zhuhai, Macau, Hong Kong and Shenzhen.

С цел плавното преливане на връзката между търговския подиум и кулата над него, Aedas са разположили вертикалните елементи в ъгъла на композицията, трансформирайки ги в покрив на подиума с едно единствено плавно движение.

arhitektura.bg

Може да харесате още...