pixel

Елегантна спирална стълба поставя въпроса що е то „устойчиво“

Много се говори във всички медии за устойчивост, устойчиви градове, устойчив начин на живот… Много трудно обаче може да се даде определение на думата „устойчив“. Може би някой ден някой ще даде правилната дефиниция, която наистина има смисъл.

Един пример за повсеместната употреба на тази дума е тази красива и – според създателите й, устойчива – вита стълба, проектирана от архитекта Трон Майер. Какво я прави устойчива?

Дизайнерът е направил всичко възможно да замени стоманата и бетона с по-устойчива алтернатива, а именно висококачествена дървесина …. устойчивите характеристики са заложени в целия жизнен цикъл на стълбището, от използването на местни суровини и материали до дълготрайността, която обещава поколения наред да могат да я използват.

Тя е красива и е направена от устойчиво добит дървен материал, но от друга страна използва толкова много дървесина! Дали наистина е устойчиво да замениш стоманените конструкции, използвайки три пъти повече дървесина от обикновено? Какво всъщност е устойчивостта?

greentech.bg

 

Може да харесате още...