pixel

60 средни работни заплати са нужни за покупка на жилище у нас

Въпреки ръста в цените на жилищата през 2015 г., достъпността до тях продължи да се повишава, тъй като освен, че паднаха лихвите по кредитите, средната работна заплата също леко се завиши.

През 2013 г., според средната за страната стойност, един имот от 60 кв.м се изплащаше с 65 работни заплати, през 2014 г. бяха необходими 63 заплати, а през 2015 г. – 60. Това изчисли Калоян Богданов, маркетинг мениджър на „Адрес недвижими имоти“.

През настоящата година от бранша прогнозират 10% ръст в цените на имотите, като отбелязват, че в изминалите 12 месеца те вече се покачиха с 10% в София и с 5% във Варна.

„Тенденция към покачване наблюдаваме вече две години. Това ясно се усети от купувачите, чието търсене продължи по-дълго от необходимото и те трябваше да направят компромис с покупката си”, твърди Калоян Богданов. „Имаме случай на купувач с бюджет от 50 000 евро, който повече от година търси малък апартамент в Гоце Делчев. След като месеци наред не можа да вземе решение, цените се повишиха и в рамките на бюджета той трябваше да купи имот в по-малко престижен квартал”, посочи Богданов, цитиран от в. „Труд“.

По думите му предпочитанията за столичните квартали стават все по-устойчиви. Фаворит за купувачите на жилища са квартал „Младост“ и центъра. Тенденциите са към засилване на интереса и към източните райони на София – кв. „Изгрев“ и „Изток“, известни още като дипломатически квартали.

Над 1000 евро на квадрат е вече трайната цена в „Яворов“, „Лозенец“, „Иван Вазов“, „Изток“, „Изгрев“ и в центъра.

„Престижът на тези райони е устойчив и появата на нови проекти в тях върна интереса на купувачите. От ключово значение са степента на уреденост, транспортните връзки, близостта на паркове и сигурността”, обясни Калоян Богданов.

От бранша отчитат и ръст на сделките за тристайни и многостайни имоти за сметка на едностайните и двустайните.

„Продължава тенденцията сериозен дял от купувачите да опитват да подобрят жизнения си стандарт и да търсят по-големи по площ имоти. От голямо значение за тях е и доброто разпределение, и качественото изпълнение”, посочват брокери. Според тях продължават да растат и сделките на по-високи нива. Нарастват покупките за над 100 000 евро, ръст има и в дела на тези между 50 000 и 100 000 евро.

„Същевременно повечето хора вече са добре запознати с условията на пазара и са решителни. Когато намерят желания имот, пристъпват към бърза покупка. Ако през 2014 г. сме регистрирали около 50% покупки, реализирани в рамките на месец, то през 2015 г. техният дял вече е над 60%”, посочи Богданов.

Ръст на сделките с имоти, направени с ипотечен кредит, отчитат от бранша. Те са се увеличили до 51% от всички сделки, при 47% през 2014 г. Най-голямо – със 7%, е покачването на малките заеми, покриващи до 30% от стойността на имота.

„Данните на Агенцията по вписванията също сочат значителен ръст в броя на ипотеките. Липсва обаче информация какъв дял от тези кредити на практика представляват рефинансиране”, каза изпълнителният директор на „Адрес недвижими имоти“ Георги Павлов. В тази връзка той прогнозира, че в края на тази година банките ще отпускат ипотеки и при лихви от порядъка на 4%.

От бранша отчитат увеличение на броя на сделките, сключени без отстъпка. През изминалата година те са достигнали 32% от всички. За сравнение година по-рано делът им е бил под една четвърт.

Леко се покачва и процентът на покупките с отстъпки в цената в рамките на 1000 евро. По-сериозните намаления – от 5000 евро нагоре, намаляват като процентно съотношение.

20% от инвестициите са с цел отдаване под наем

Над 20% от всички сключени през изминалата година сделки с недвижими имоти са направени с идеята те да бъдат отдадени под наем впоследствие, обясниха от компания „Адрес недвижими имоти“. За сравнение година по-рано делът на купените с инвестиционна цел жилища е бил 18 на сто, а през 2013 г. – едва 9%.

Според експертите основен принос за този резултат имат ниските лихви по депозитите в сравнение с доходността от отдаване на имот под наем. През миналата година тя достигаше 4%, докато лихвите по депозити в големите банки се смъкнаха под 1%.

В класацията на онлайн портала themovechannel.com за най-желаните дестинации за покупка на ваканционен имот България падна до 14-о място в списъка. От началото на годината 1% от всички запитвания за втори дом на сайта са били за имоти в България. Миналата година страната ни беше под номер 5 в същата класация.

На първо място по предпочитания са САЩ, следвани от Франция, Испания и Турция.

Най-голям спад в класацията отбелязва Хърватия – с 13 места до 35-а позиция, Германия губи 12 места (№18), а Канада 11 позиции (№19).

 

Може да харесате още...