pixel

Студенти построиха най-дългия леден мост в света с помощта на дизайн на Леонардо да Винчи

Леонардо да Винчи е не само един от най-големите художници на своето време. Той е известен и с някои свои нестандартни идеи, включително и тази за каменен мост, който се простира от двете страни на Босфора, припомня Mental Floss.

Да Винчи така и не успява да реализира идеята, но сега група студенти са решили да изградят моста, с няколко промени. Когато бъде завършена, структурата ще се превърне в най-дългия леден мост в света.

Екипът от изследователи и студенти от Техническия университет в Айндховен, Холандия започва изграждането на проекта, озаглавен „Мост в леда“ на 28 декември 2015 г. в Юка, Финландия. И все пак, структурата няма да бъде просто ледена версия на проектирания от да Винчи мост. Неговият модел, изработен от камък, трябвало да се простира от единия до другия край на протока Босфора, свързващ Европа с Азия. Когато проекта бъде завършен в средата на февруари, ледения мост ще се простира на 35 метра.

С цел да се гарантира достатъчна здравина на материала, инженерите ще съчетаят хартиени влакна с вода, които ще бъдат впръскани в масивни надуваеми калъпи. След като замръзне, “подсиленият” лед ще бъде три пъти по-здрав от обикновения лед, за да може пешеходците спокойно да преминават по него. Екипът дори планира да тества стабилността на моста като мине по него с кола.

За да завършат проекта, студентите ще използват 900 тона лед. А и с минусовите температури в Юка, Финландия вероятно е най-удобното място за този иновативен мост.

obekti.bg

Може да харесате още...