Ardex – верни на качеството

Интервю със Стефан Костов, управител  на АРДЕКС ООД

Г-н Костов, фирма Ардекс е известна на пазара със своите специални продукти за строителството и строителна химия. Защо ги наричате специални ?
Ardex е водещ производител на висококачествени специални продукти за строителството, които предоставят на нашите клиенти решаващи предимства, като бърза и икономична обработка.
Ardex доставя навсякъде по света лепила за плочки, фугиращи и шпакловачни маси за изравняване и нивелиране на подове и стени, лепила за подови настилки и паркет, епоксидни покрития, битумни и строителни материали.

Друг важен критерий за авторитетa на Ardex е  съвместимостта на продуктите. Суровините се избират стриктно, като при това се провежда изключително строг контрол над качеството.

С тези, ориентирани към качеството продукти Ardex успя да се наложи и на българския пазар.

Важна част от философията на Ardex заема признаването на еднакво високо качество за всички страни. За да се осигури това, Ardex продуктите, които се доставят в България се произвеждат също в завода в Loosdorf. За това продуктите тук притежават същите качества както продуктите в Австрия или Италия.

Този западен стандарт за качество е причината, поради която в момента в България почти няма конкурентни продукти, които да могат да се съревновават по качество и многообразие с Ardex – продуктите.

Как разработвате Вашето ноу – хау в производството?
Ardex никога не се задоволява с постигнатото и постоянно разработва нови, още по-добри продукти, които опростяват строителния процес. Един от примерите за това е ARDURAPID ефекта (бързо кристално свързване на водата). Той бе разработен още през средата на 70-те години в лабораториите на Ardex и  от тогава на него се дължи изключително бързото съхнене на продуктите ни.

Ние сме непрекъснато до нашите клиенти на строителната площадка. По този начин осъзнаваме своевременно нуждите на професионалистите.

Намирайки се в непрекъснат диалог, ARDEX познава изискванията в практиката и може да въведе целеви подобрения. Резултат от всичко това е видимо опростения процес на работа.

А корпоративна цел на ARDEX е да създаваме продукти, които улесняват потребителя. Точно поради тази причина, почти една четвърт от служителите на Ardex в централата ни във Witten работят в отдела по изследователска и развойна дейност.

Как поддържате контактите си с клиентите и как налагате Вашите продукти на пазара?
Акцентът при Ardex е обслужването, то е основополагаща част на нашия успех. По начина, по който инвестираме в разработването на нови продукти и технологии, инвестираме и в качеството на нашия екип за работа с клиентите.  Именно, висококвалифицираните ни служители са основният капитал на Ардекс. Те поддържат непрекъснато техническите си познания и са в интензивен контакт с клиентите както чрез технически обучения, така и директно на строителната площадка.

Клиентите печелят, защото се радват на компетнто и ефективно обслужване и консултиране. Ardex печели с това, че се доближава максимално до оптималното изпълнение на техните желания и въплащава представите им, чрез вникване в нуждите им.

Коректността е основата на всичките ни делови отношения с нашите доставчици и партньори.

Как е свързана историята на Ардекс с годините 1949, 1968 и 2002 и каква позиция заема фирмата на световния пазар?
Ардекс e създаденa  през 1949 г. като независимо фамилно предприятие  – NORWAG-Werke GmbH Chemische Fabrik във Витен, Германия, а през 1950 променя името си на Ardex Chemie GmbH.

Към момента Ardex е застъпена в над 50 страни, като има 36 дъщерни дружества по цялия свят, 24 завода и общо 1700 служители.

През 1968 е основано и Ardex BAUSTOFF GmbH, Австрия, едно от най-успешните в световен мащаб предприятия, отговарящо за цяла Централна и Източна Европа, което към днешна дата има дъщерни дружества в Унгария, Чехия, България, Италия, Румъния, Русия и Турция.

Ardex е представена на българският пазар от 2000 г., а през 2002 в София е основано  дъщерното дружество Ардекс ЕООД, 100% собственост на Ardex Австрия.

Към днешна дата българските клиенти на Ардекс се обслужват от шестима сътрудника, четирима от които са технически консултанти.

Ние снабдяваме специализирани търговци на строителни материали с цялата гама от марката Ardex , произвеждана в Австрия.

В кратки срокове екипът на Ардекс България успя да наложи качествените продукти на Ардекс в страната ни. Разбира се, с големи усилия, но резултатите са наградата:

Икономическото развитие на България през последните години доведе до признаването й от Европейският съюз като страна с  функциониращо пазарно стопанство.

Страната ни е обсипана с безброй строежи, където тенденцията към качество е видима.

И точно тук е предизвикателството за екипа на Ардекс България: възникват все повече и повече проекти и  все по-често се среща Ardex в списъка на доставчиците – от Русе през Бургас  до София и Банско. Дори за ремонт на исторически сгради и паметници на културата са предпочитани продуктите на Ardex.

Какво е отношението на Вашите продукти към околната среда и как  го доказвате?
Управлението на качеството, съгласно концепцията на Ardex има две опорни точки:

– При призводството на строителни материали Ardex се стреми да се придържа към всички изисквания за опазване на природата.

– Ние провеждаме постоянен контрол, за да могат клиентите ни да се доверят напълно на качеството на Ardex: от съхранението на суровините през процеса на смесване до пакетирането. Нашият траен принос се изразява в развитието на производството и разпределението на продуктите на Ardex с оглед на максималното оползотворяване на суровините и опазване на околната среда.

Активното опазване на околната среда не би било възможно без информираност и ангажимент от страна на нашите сътрудници. Затова отделяме огромно значение на надлежните обучения и ангажиране в тази сфера.

Ние заставаме зад идеята за сигурност и екологично равновесие, като предварително предвиждаме въздействието, което развиваната от нас търговска дейност може да окаже върху природата.

Защо лепилният разтвор ARDEX X32 стана «продукт  – фаворит на майсторите»  и с какво ги спечели?
Ardex X32 отговори на отдавна наболялата нужда от решение при полагането на естествен камък.

А особеностите при полагането са доста:
От една страна, обикновено, влагата от лепилния разтвор предизвиква оцветявания по камъка, а те са необратими и могат да се отстранят само чрез цялостна подмяна на тази настилка или облицовка. Друг проблем е, че при лепене на естествен камък с обикновено лепило често  се получава различно свиване при различните дебелини на основата и плочките се разместват с около 1 мм. Поради това е необходимо предварително да се направи перфектна замазка или лепенето трябва да се извършва с голяма дебелина на слоя, който да уеднакви неравностите. А да може да се ходи по пресен разтвор е нещо много важно за големи обекти. При залепване на плочите с обикновени лепила, тъй като майсторите не могат да чакат и естествено винаги бързат, минават по незасъхналите стълби и ги отлепват. В последствие се налага демонтиране и нов монтаж или най-малко ремонт, което удължава времето на изпълнение и оскъпява. Най- неприятното е, че изпълнителят губи време.

И Ardex X32 даде решението на всички тези проблеми: С този еластичен лепилен разтвор могат да бъдат полагани калибрирани и не калибрирани плочи по тънкослойния, среднослойния и дебелослойния метод по стенни и подови повърхности, при вътрешно и външно приложение. Консистенцията на разтвора може да се променя в съответствие с приложението, дебелината на слоя, вида на основата и формата на плочите. Лепенето е еднакво лесно и с еднаква здравина.

Изсъхва бързо чрез кристално свързване на водата и 3 часа след полагане, разтворът придобива минималната необходима якост.  Този продукт е малък  като обем, не е тежък, не се разрежда с много вода, не изисква дълго разбъркване, за него е необходима вода само за получаване на химическата реакция в разтвора. Практически няма технологична влага, няма и изпарение на водата, което е от изключителна важност при спазването сроковете на обекта или при предаването на обекти в кратък срок.  Ardex X 32 не променя цвета на камъка при сухо или мокро състояние, запазва вида си. Поради липса на калциеви фосфати в лепилото няма никакво оцветяване по фугите.

Всичко това убеди и продължава да убеждава строителите, затова Ardex X 32 се превърна в едно от най-успешните ни лепила.

Какво откроява новата технология MICROTEС и какво я прави иновативна?
Основното при Ardex MICROTEC-технологията е единствената по рода си рецептура на свързващите вещества, чрез която се надминават далече изискванията за норми по EN 12004/ 12002.

MICROTEC Технология означава триизмерно предаване на силата, а именно:
– E (E) = двойно време за полагане  – Дори при по – високи температури времето за полагане на съответния продукт е увеличено.
– Т (Т) = минимално свличане – Не позволява на голямоформатни и тежки плочи (дори с гладка обратна страна) да се свличат.
– F(F) = четирикратно ускорено време на свързване – Висока сигурност при полагането, възможно фугиране директно след полагането и незабавно ползване на площите.

Новата генерация лепила за плочки на Ardex са комбинация от единствена по рода си матрица от свързващи вещества и фазери с висока мощност. Едновременно с това тази комбинация на материали от нов вид създава изключителна еластичност на лепилния слой, която компенсира ефективно напреженията.

При фугиращите маси  Ardex MICROTEC-технологията се изразява във висока устойчивост, изключителното сцепление с плочката и пластичността, втвърдява без спукване, отблъсква водата и замърсяванията, както и с високата устойчивост срещу надраскавания, благодарение на което фугата се запазва дълго, дълго отворено време за работа, по-нисък разход и не на последно място тази флекс фугираща маса се доказва с високата си устойчивост срещу почистващи препарати на база киселина.

С какви други иновации ще зарадвате отново клиентите си?
На този въпрос ще си позволя да не отговарям сега, обещавам Ви, че в най-скоро време ще информираме първо Вас.

Може да харесате още...