pixel

Археолози откриха къща на 80 века в ”Слатина”

Археолози откриха раннонеолитно селище на 80 века в столичния квартал „Слатина“. На практика то е най-старото селище на територията на София.
В селището е открита къща на възраст около 8000 години, каза археологът проф. Васил Николов, който отговаря за разкопките на неолитното селище.

Става дума за постройка от самото начало на заселването на хората на мястото на днешна „Слатина“ и е сред най-ранните постройки в Софийското поле.

„В началото на съществуването на селището, са били построени много къщи, и ние попаднахме на една от тях, която е изгоряла при пожар. Със сигурност пожарът е бил доста неприятен за обитателите на къщата, защото ги е оставил без жилище, но пък е благодатен за археолозите, защото запазва постройката във вид, който може да бъде реконструиран”, заяви проф. Николов пред „Фокус“.

Археолозите не са проучили къщата изцяло, защото не може да се каже точно колко е голяма – предполага се, че е около 60 кв. м. Много е вероятно да се окажат две малки къщи – една до друга, с обща стена. Всяко от двете помещения има сходни като вид съоръжения.

Къщите тогава, включително и тази, са били строени от плет, измазан с глина. Имало е набити стълбове, които са изплетени с лескови или върбови пръчки. Тази конструкция с височина над 2 метра е била омазвана.

Покривът, който също е дървен, е бил покрит със слама или тръстика. В двете помещения, които са открили, има по една куполна пещ, акумулираща топлина, в която са приготвяли хляба и храната.

Пещите са направени с изключителна техника, с дървена конструкция, около която е измазано с глина и така е направен куполът“, обяснява проф. Николов.

Има зърнохранилища – те представляват цилиндрични съдове на пода на къщата и са били пълни със зърно.
„Зърното е овъглено от пожар и може да бъде изследвано от специалистите“.

В едно от хранилищата се вижда леща в значително количество. По пода на двете помещения има паднали керамични съдове, включително и един украсен, орнаментиран с бяла боя, характерен за 6-ото хилядолетие пр.Хр. – времето, откогато датира и това жилище, пояснява професорът. По думите му археолозите са намерили и останки от дървен одър.

dir.bg

Може да харесате още...