pixel

Архитекти предлагат на Токио соларен стадион за Олимпиадата през 2020 г.

Градът-домакин за Летните олимпийски игри през 2020 все още не е известен и няма да бъде назован до септември – Истанбул, Мадрид и Токио са претендентите. Ала находчиви архитекти вече разработват проекти за потенциален Олимпийски стадион в Токио.

Тази седмица архитектурно студио MenoMenoPiu и FHF Architectes споделиха плановете си за „The Twist“ – огромен стадион с формата на спирала, който ще има големи слънчеви масиви и система за събиране на дъждовна вода. Мултифункционалният стадион ще бъде екологично устойчив и лесно достъпен за всички.

„The Twist“ получава името си от спираловидната рампо-подобна структура, която го прави напълно достъпен за хора с увреждания. Същата рампа позволява много лесно да се настанят големи тълпи, както и бързо напускане на събитията. Благодарение на елиптичната рампа целият стадион може да бъде евакуирани само за 15 минути, според архитектите. Стадионът ще има капацитет от 80 000 души и ще може да „побере“ голямо разнообразие от спортни и културни събития, вариращи от футбол и ръгби до концерти.

Разбира се, нашият основен интерес е към функциите по устойчивостта, които са доста впечатляващи. „The Twist“ ще има покрив, покрит със слънчеви панели, които ще бъдат използвани за захранване на дейността на стадиона. Прибиращият се покрив на стадиона ще бъде изграден от метална конструкция, върху която ще са наредени разнообрани прозрачни и непрозрачни фотоволтаични панели. Стадионът ще има и система за задържане на дъждовна вода, която ще натрупва дъждовната вода и ще я отвежда за употреба на място.

Многоцелевият стадион изглежда ще бъде отлично допълнение към града – сега всичко, кеото  Токио трябва да направи, е да спечели кандидатурата за домакин на игрите.

greentech.bg

Може да харесате още...