pixel

Направиха първа копка на ”Канев Център” в Русе

Първата копка на “Канев Център“ в Русенския университет бе направена тържествено вчера в двора на ректората, предаде БГНЕС.
Бъдещият конгресен център се строи с дарение от 2 млн.лв. от страна на канадския строителен магнат и филантроп Игнат Канев, който е от Русенско, а останалите 2 млн.лв. са осигурени от ВУЗ-а и дарителите.

Копката бе направена от ректора на РУ проф.Христо Белоев, брата на Игнат Канев – Симеон Канев, областния управител Стефко Бурджиев и други официални лица. В словото си проф. Белоев изрази дълбоката признателност и благодарност на академичната общност за дарителския жест, а от своя страна Симеон Канев обеща да разкаже на брат си как мечтата му да остави нещо значимо за образованието в Русе се осъществява.
Емоционална нотка вкара една от племенниците на Игнат Канев, която прочете поема, посветена канадския бизнесмен.

Двуетажният комплекс ще разполага с полифункционална зала със 790 места и сцена с площ 120 кв. м. Фоайето е с кафе-бар и гардероб, към него е предвиден и ресторант със 120 места. На втория етаж ще бъдат разположени заседателна зала със 70 места, конферентна зала със 100 места, зала за пресконференции.

Оборудването предвижда модерни системи за осветление, озвучаване, презентации и симултантен превод. Комплексът ще служи за провеждане както на университетски, така и на градски, национални и международни форуми. Ще могат да се правят сценични постановки и да се изнасят концерти.

Изграждането на „Канев Център“ ще се извърши от русенски фирми, като строителите обещават да е готов през октомври.

dir.bg

Може да харесате още...