pixel

Архитекти: Спрете унищожаването на Японския хотел

Архитекти призоваха да се спре унищожаването на хотел “Маринела“ в София, известен в миналото като Японския хотел и “Кемпински-Зографски“.

Преустройството на хотел “Маринела” е грубо посегателство над един от шедьоврите на световноизвестния японски архитект Кишо Курокава. Комплексът е единствен по рода си в Източна Европа, заяви на пресконференция в БТА Георги Бакалов, председател на Съюза на архитектите в България, в която участва и Камарата на архитектите.

Сградата е символ на приятелството и сътрудничеството между България и Япония. Тя е една от емблемите на Курокава, архитектът на 135 от най-значимите сгради в световната архитектура, посочи Бакалов.

Собственикът на хотел “Маринела” (бизнесменът Ветко Арабаджиев, чиято съпруга се казва Маринела – б.р.), който преди година изкорени японските вишни в пешеходната зона, променя цялостния вид на сграда, строи масивни метални конструкции, променя фасадата, надстроява, променя интериора на хотела по свой вкус. Така се нарушават функционалните и пространствени връзки и се променя облика на хотела, алармираха още от Съюза на архитектите.

Според специалистите преустройствата са в нарушение на Закона за устройство на територията и на Закона за авторското право.

От съюза казаха още, че ще задвижат процедура по отнемане на правата за практикуване на архитектите, които участват в унищожаването на сградата.

От гилдията съобщиха, че ще предприемат и кампания за създаване на нови критерии и правила за запазване на съвременното културно наследство.

Съюзът на архитектите и Камарата на архитектите призовават всички институции, които имат отношение, да вземат отношение и да предотвратят разрушаването на една от архитектурните ценности от най-новата ни история.

Миналия месец регионалното министерство спря надстрояване с един етаж на едноетажно тяло на хотела заради неизрядни документи.

Хотел” Маринела София” бе известен в миналото като “Витоша Ню Отани” (Японския хотел), а по-късно и като “Кемпински хотел Зографски”.

dir.bg

Може да харесате още...