pixel

България е в топ 10 на Европа за инвестиции в имоти

България е сред най-добрите дестинации в Европа за инвестиции в имоти, отдавани под наем. Това показват данни на компанията World First. Страната ни е класирана на 7 място от общо 29 държави с 6.04% доходност от имот, отдаван под наем. Лидер е Ирландия с 6.54% доходност. Миналата година страната е била на 10-о място.

Втората позиция е за Холандия с 6.35%, а третата – за Португалия с 6.33%. В топ 10 влизат още Белгия с 6.32, Унгария и Турция с по 6.21%, Малта с 6.01% и Латвия с 5.94%. Румъния е на 13-о място с доходност от 5.14%, а Великобритания на 14-о с 4.91%. В дъното на класацията са Швеция с 3%, Италия с 3.26% и Франция с 3.55%.

Ирландия е най-бързо растящата икономика в Европа и шестият най-бързо растящ пазар на имоти в света, посочва компанията в доклада си.

Средният наем на апартамент с една спалня в големите градове на Ирландия достига 11 хил. паунда годишно. Това превръща страната във втората най-скъпа държава в Европа за наем на жилище след Люксембург, където годишният разход за наем достига средно 14 хил. паунда.

Същевременно покупката на жилище с една спалня в Ирландия струва 148 хил. паунда, а с три спални – 285 хил. паунда, което е приблизително колкото средноевропейското равнище.

Значителни разлики в доходността от инвестициите в имоти под наем има между селските и градските райони. Най-големи са разликите в Турция, а най-малки в Гърция, отчита още компанията.

economic.bg

Може да харесате още...