pixel

НДК преминава в дигиталната ера срещу 20 млн. лв.

Националният дворец на културата (НДК) ще премине от аналаговата към дигиталната ера срещу експресен ремонт от 20 млн. лв. за девет месеца. Целта е сцената на първото българско европредседатателство през първата половина на 2018 г. да стане по-хубава и удобна от тази на Европейския съвет в Брюксел.

Това обявиха на пресконференция в сряда директорът на НДК Мирослав Боршош, архитектът на проекта Любомир Станиславов и Любомир Галчев, управител на фирмата изпълнител „Галчев инженеринг“, която ще извърши ремонта.

„Шест месеца тази зала, в която сме в момента (зала 3 на последния етаж, където обикновено се провеждат партийни форуми – бел. ред.), най-влиятелните мъже и жени на Европа ще са тук и ще решават съдбата ни“, каза Мирослав Боршош.

„Зала 3 ще е по-голяма, по-удобна и по-функционална от залата на Европейския съвет в Брюксел“, заяви архитектът на проекта Любомир Станиславов. Според него няма друго Председателство на ЕС, което може да се похвали с такова нещо.

Преустройството на най-големия конгресен център в югоизточна Европа ще бъде извършено от Галчев инженеринг  ЕООД, които спечелиха търга в конкуренция с още петима кандидати. Цената от 16.5 млн. лв. без ДДС е по-висока от прогнозната 13.9 млн. лв., но „всякакъв компромис със средствата ще компрометира Председателството на ЕС и авторитета на държавата“, каза Боршош.

Ремонт от януари до септември на 2017 г.

Ремонтът на НДК ще започне в началото на 2017 г. и трябва да приключи в края на септември. Това ще е най-мащабното преустройство на сградата от построяването й преди 35 години, отбеляза Боршош.

Основната сцена на срещите на върха в ЕС ще бъде зала 3. Тя се намира на последния седми етаж, където по-малките партии обикновено провеждат партийните си форуми.

Освен нея ще бъдат ремонтирани още залите 4, 6, 7, 8 и 9 и пространствата около тях. Ще бъдат реновирани входовете А3 и А6, централното, източното и западното фоайе, фасадата, терасите и покривът на НДК.

Изцяло ще бъде обновена информационната система на НДК, настилките и осветлението.

Ще се въведе и нова система за енергийна ефективност, която ще намали драстично консумацията на ток и топлоенергия.

Заложено е дигитализиране на системите за управление и комуникация. „Така че НДК ще се превърне в смарт конгресен и културен център“, каза Боршош.

По думите му въпреки „сериозната работа и подготовката до момента“ има много неизвестни, защото никой не знае какво има зад стените и по таваните на НДК.

НДК ще продължи да работи по време на обновлението

Ремонтните дейности на НДК ще са съобразени с културната му програма през 2017 г. и двете ще текат паралелно.

Предизвикателството е огромно, но за нас е чест да изпълним този обект, каза Любомир Галчев. Компанията му има над 22-годишна история с високото и инфраструктурно строителство, както и опит с публични сгради.

„Ремонтът наистина е огромно предизвикателство, и то не само заради Председателството на ЕС, което ще доведе у нас над 20 000 висши европейски чиновници, държавни глави и министри. Промяната на НДК ще доведе и до нов бизнес модел, до повече успехи и до увеличаване на приходите му“, каза Боршош.

Ще стигнат ли парите?

На този етап отпуснатите средства от Министерския съвет за НДК са 17 млн. лв.

Стойността на ремонта на НДК  е 20 млн. лв. с ДДС, а конгресно-конферентна техника струва 3.5 млн. лв., посочи Боршош. Според него всякакъв компромис със средствата ще компрометира европредседателството и авторитета на държавата.

Боршош посъветва следващото правителство и президент основният им приоритет да е именно българското председателство на ЕС, защото „то ще е веднъж в живота ни и решава бъдещето ни“.

България поема щафетата от Естония в началото на 2018 г. Това става шест месеца по-рано заради оттеглянето на Великобритания от ЕС. На всеки 6 месеца една страна от ЕС председателства съюза. България ще предаде председателството на 1 юли 2018 г. на Австрия.

Кабинетът изпраща 90 чиновници в Брюксел

Междувременно правителството одобри увеличение на състава на Постоянното представителство на България към Европейския съюз в Брюксел заради европредседателството.

За периода от началото на 2017 г. до 30 септември 2018 г. съставът на мисията ни в белгийската столица се увеличава с 90 щатни бройки. От тях 59 са за дипломати, а 31 за административно-технически служители.

По този начин ще се осигури необходимата подкрепа на основния състав на Постоянното представителство за изпълнение на задълженията по подготовката и провеждането на българското председателство, е посочено в съобщението на правителството.

mediapool.bg

Може да харесате още...