pixel

Баумакол ФлексМрамор медио – универсалният борец

baumit

Току-що свърших ремонта на стените в панела – шпакловка с Баумит Финиш Експерт и боядисване с Баумит Финиш Експерт – и съм се изтегнал на дивана в хола. В този момент жената по хавлия излиза от банята:

Тя: Сега, Иване, след като направи ремонта на стаите, не те ли дразнят тези стари плочки 30х30 см. Толкова са старомодни и захабени, че каквито и препарати да ползвам, нямат почистване. Преди 20 г., когато татко прави ремонта на банята, помня, че смени тръбите и сложи хидроизолация и лепила на Баумит, но нещо не направи наклона към сифона и водата не се оттича добре. Защо не попиташ Баумит експерта как да направим най-лесно ремонт на банята, без да къртим старите плочки? Искам съвременни голямоформатни плочи.

Аз: Добре, започвам да пиша имейл до Баумит експерта: Имаме баня със здрави плочки но искаме без къртене да залепим върху тях голямоформатни. Какво да направим?

Баумит експерта: Практически искате лепене на плочка върху плочка. Технологията е следната:

baumit

1. Измийте със силен детергент старите плочки.

2. След като изсъхнат старите плочки, грундирайте първо стените, после и пода с Баумит СуперПраймер. Грундът се разбърква със строителен миксер и се нанася с валяк или четка. Не се разрежда. Жълт е на цвят, съдържа едра фракция кварцов пясък и създава достатъчно грапава основа за добро захващане на плочките. Опаковките са от 1, 5 и 20 кг, така че кофа от 5 кг трябва да ви стигне при разход от 150 г/м².

3. След час грундът е достатъчно добре изсъхнал, че да можете да започнете с лепенето.

4. Почистете добре гърба на плочите от технологичния производствен прах чрез миене или избърсване с мокра гъба. Изчакайте да изсъхнат, преди да започнете да лепите.

5. За лепене на широкоформатни плочи ползвайте Баумакол ФлексМрамор медио. Предимствата са следните:

– Лепилото е за външно и вътрешно приложение; за полагане на различни керамични покрития, вкл. светли, порьозни плочи, стъклокерамика, мрамор и естествен камък, гранитогрес, както и при повишени термични и/или статични натоварвания. Основите могат да бъдат бетон, замазки, мазилки, клинкер, зидария, гипсокартонени плоскости, както и видим (гладък) бетон. Баумакол ФлексМрамор медио е подходящо и за лепене на гранитогрес с водопопиваемост под 0,5% и при лепене на „плочка върху плочка”. Областите на приложение са тераси, душ кабини, фасади, басейни, производствени мокри помещения, подово отопление и за цялото жилищно пространство.

– Размерите на плочките, които ще бъдат лепени, могат да достигат до 100х100 см, или площ до 10000 см².

baumit

– При голямоформатните плочки се маже на кръст двустранно на гребен – веднъж плочката на хоризонтален гребен, втори път стената /респ. пода/ на вертикален гребен.

– След залепване лепилният слой се уплътнява с вибратор, за да се извади въздухът между старите и новите плочки.

– За прецизна работа се ползва система за нивелиране на плочки.

– Баумакол ФлексМрамор медио е за среднослойно лепене с дебелина до 20 мм. Поради това е подходящо за направа на наклони за по-добро оттичане към сифона.

– За фугирането между плочите се използва Баумакол Премиум фугираща смес, която е еластична и водоотблъскваща.

– Фугата между под-стена и стена-стена се изпълнява с Баумакол Силикон в същия цвят.

За повече информация – Баумит.

Може да харесате още...