pixel

Баумакол – разнообразие от лепила за керамика и камък от Баумит

baumit

Дойде средата на месец септември и отново настъпва времето за ремонти в апартамента, къщата или градината. И много често става въпрос за подмяна на плочките в някое помещение или на дворната настилка. В нашето съвремие видът на използваните плочки може да бъде силно разнороден.

baumit

Ето защо човек трябва да бъде много внимателен кои от тях да подбере и кои са подходящите лепила, които да се използват в зависимост от мястото им на приложение: навън и на открито или под навес, вътре, в коридора, в банята, в кухнята или всекидневната, в обществената кухня или на басейна, по стените или на пода, в зависимост от вида и качествата на основата, върху която ще бъдат полагани, водопопиваща или гланцирана, от вида, големината и интензивността на натоварването, както и от наличието или не на подово или стенно отопление. Лепилата с марка Баумакол от Баумит България дават решение за всеки един случай на приложение.

Когато искаме да лепим обикновени фаянсови или теракотни плочки с относително малки размери, до 30–40 cm, по стените или съответно по пода на коридора или кухнята върху стабилни основи от бетон, замазка или варо-циментови мазилки, можем да минем съвсем икономично, с използването на лепилата Баумакол Бейсик (клас С1, съгл. БДС EN 12004) или Баумит ПроПлюс (клас С1 Т).

baumit

Якостните показатели на тези лепила са на средно ниво, те нямат еластични свойства, но в тези случаи такива не са и необходими. Разбира се, Баумит ПроПлюс е по-доброто от двете лепила и позволява лепенето на плочки от гранитогрес на закрито, но винаги трябва да сме внимателни и да полагаме лепилото не само върху основата (на гребен), но и на тънък слой върху плочката, преди самото залепване.

baumit

На следващото качествено ниво са лепилата Баумакол ФлексУни (С2 Т) и Баумакол ФлексУни Гел (С2 ТЕ). Тези две лепила отговарят на изискванията за висока якост на опън, но не притежават изразени еластични свойства. Второто лепило – Баумакол ФлексУни Гел се произвежда по иновативна гел технология. Това подобрява значително обработваемостта му и дава възможност при подове да се полага в малко по-течно-пластична консистенция и на по-големи дебелини, до ок. 15 mm. Тези лепила са подходящи за плочи с максимални размери до 50–60 cm. С тях се допуска полагането на гранитогрес и при външни условия, но в такива случаи трябва да се внимава много с конкретните условия на натоварване (температурни колебания и влажност/вода), както и с добрата подготовка на основата и прилагания метод на залепване.

Така стигаме до още по-високите нива на качеството, предлагано от Баумит – еластичните лепила, при които плочите могат да достигат на размер до ок. 100 cm, а основата може да бъде по-претенциозна, включително и при наличие на вградено в нея отопление с ниска температура на нагряване (до ок. 40°С). В тази категория можем да разграничим 2 типа. Единият, каквито са и всички останали коментирани до тук лепила, с изключение в известна степен на ФлексУни Гел, е този за тънкослойно лепене, когато дебелината на лепилния слой е до ок. 5–6 mm. Такова е лепилото Баумакол ФлексТоп (С2 ТЕ S1).

baumit

 

Вторият тип са лепилата за среднослойно лепене, когато лепилният слой може да достигне до ок. 20 mm. Такива са Баумакол ФлексМрамор медио (С2 ТЕ S1) и Баумакол ФлексТрас медио (С2 ТЕ S1), чието приложение е незаменимо при неравни основи или когато се налага да създадем малък наклон с лепилото, или когато гърбът на плочите е неравен (обикновено при каменни плочи).

baumit

 

Това, което отличава едно от друго последните две лепила е, че ФлексМрамор медио е на основата на бял цимент, което го прави по-подходящо при полагането на светли плочки и особено на мрамор. Бялото лепило е особено подходящо и при лепене на стъклени, стъклофазерни и стъклокерамични плочки. От своя страна, ФлексТрас медио съдържа специални добавки, които спомагат за намаляване на опасността от изцветявания (изсолявания) върху плочите – предимство, когато повърхността е изложена на силно натоварване от вода и влага.

baumit

В последно време много модерни сред потребителите станаха гигаформатните плочи с размери около и по-големи от 120 cm. За тях Баумит също има решение и това е високоеластичното лепило Баумакол ФлексТрийм (С2 ТЕ S2), което е приложимо за всякакви ситуации, включително и при по-критични основи.

baumit

Последното лепило, с което искаме да Ви запознаем, е Баумакол ФлексСпийд (С2 FТ S1). То е от групата на еластичните, но едновременно с това и на бързосвързващите лепила. Отличителната му черта е краткото време на свързване и набиране на якост, от порядъка на 3–6 часа, в зависимост от конкретните условия на приложение. Баумакол ФлексСпийд е много подходящо при ремонти, които трябва да бъдат започнати и приключени в много кратък интервал от време, например от няколко часа (тъмната част на денонощието) до 1–2 дни (през уикенда).

Правилният избор на лепило от серията Баумакол на Баумит ще Ви даде спокойствие и сигурност, като същевременно ще спомогне Вашият дом, дворно пространство или офис да се превърнат в красиви и уютни кътчета за обитаване.

Може да харесате още...